Părintele Arsenie a primit sărutarea cea mai de pe urmă

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a fost înmormântat ieri, 21 iulie, la Mănăstirea ‘Sfânta Maria’ – Techirghiol. Slujba a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, informează „Ziarul Lumina”.

La primele ore ale dimineții, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Arsenie a fost adus din biserica mănăstirii în mijlocul sutelor de credincioși veniți din toată țara ca să-și ia rămas-bun de la părintele lor duhovnicesc. După ce au săvârșit Sfânta Liturghie, cei patru ierarhi au evocat chipul părintelui Arsenie, care le-a fost duhovnic și îndrumător în lucrarea lor pastorală. Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost citit de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian. Înalt Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși ca îndemnurile primite în chilia părintelui Arsenie și pilda vieții lui să se așeze în viețile lor, să nu înmormânteze nimic din darurile sufletești pe care ni le-a lăsat părintele nostru Arsenie.

În cuvântul său, Înalt Preasfințitul Teofan a amintit despre cele trei stări duhovnicești pe care le dădea ca și canon celor care îi pășeau pragul chiliei, și anume starea de prezență, starea de mărturisitor al dreptei credințe și starea de receptivitate a durerilor celorlalți. ‘Oamenii simțeau povara păcatelor, necredinței, disperării pe umerii sufletelor lor și veneau la chilia lui și așezau sufletele lor în căușul mâinilor părintelui, iar el avea darul să-ți ia sufletul din tine, să-l atingă de sufletul său și pe amândouă să le aducă înaintea tronului Preasfintei Treimi. De aceea, cohorte de arhierei, de stareți și starețe, de preoți, demnitari intelectuali, oameni de stare sau talpa țării, într-un convoi neîntrerupt ca o cascadă care curgea valuri-valuri, se îndreptau spre chilia părintelui ca să-și ușureze sufletul. Părintele știa un singur lucru: că trebuie să fie următor Sfântului Pavel precum Sfântul Pavel a fost următor al lui Hristos Care a spus: ‘Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni pe voi’. Părintele Arsenie a fost un următor al lui Hristos, luând asupra sa povara lumii pentru că avea asupra sa pecetea lui Hristos așezată pe sufletul lui, pecete care, după mărturia Sfântului Simeon Noul Teolog, înseamnă să preiei păcatele altora și să le consideri ca ale tale și să plângi pentru ele ca și cum ar fi ale tale, dându-ți chiar sufletul pentru sufletul aproapelui și prin aceasta ai pecetea lui Hristos în chipul tău’, a spus IPS Teofan. Chipul părintelui Arsenie a fost evocat și de către IPS Teodosie al Tomisului și PS Ambrozie, care i-au fost fii duhovnicești și care au mărturisit despre felul în care i-au ajutat în slujirea lor îndrumările și rugăciunile părintelui Arsenie.

După ce au ascultat cuvintele ierarhilor, credincioșii au dat ‘sărutarea cea mai de pe urmă’ părintelui Arsenie și l-au condus la mormântul înconjurat de mii de flori și lumânări. Trupul părintelui a fost coborât în mormânt în timp ce credincioșii și clericii cântau printre lacrimi și suspine ‘Hristos a Înviat!’

Comentarii Facebook


Știri recente