Părintele Armand Munteanu a trecut la Domnul

Ieri, 8 februarie, a trecut la Domnul părintele Alexandru Armand Munteanu, fost inspector general bisericesc la Cancelaria Sfântului Sinod, iar din 1 noiembrie 1998 până în 2008 vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’.

Născut la 3 august 1935 și licențiat al Facultății de Teologie, părintele Armand Munteanu a fost profesor la Seminarul Teologic București, corector la Tipografia Institutului Biblic, iar din 1 august până în 31 decembrie 1964 a fost preot la biserica „Sfânta Treime” – Tei, București. Din 1 ianuarie 1965 a slujit la biserica „Doamna Oltea” din București, până la 21 ianuarie 1980.

Activitatea administrativă și-a început-o ca membru în Consistoriul Central Bisericesc la 1 ianuarie 1975, activând în cadrul acestui for până în anul 1980, iar din 22 ianuarie 1980 a fost numit preot la biserica „Sfânta Treime” din Sofia și a revenit apoi preot la biserica „Doamna Oltea”, la 1 martie 1986, unde a slujit până în prezent.

A urmat cursurile de îndrumare pastorală și misionară a clerului – seria 57, a absolvit cursurile de doctorat în teologie și a publicat articole și studii de teologie în revistele bisericești (Glasul Bisericii, Biserica Ortodoxă Română, precum și altele). A primit rangul de iconom stavrofor și a fost numit protoiereu onorific la 22 ianuarie 1980 pentru Biserica Română din Sofia. Începând cu 1 aprilie 1986 a fost inspector general bisericesc la Cancelaria Sfântului Sinod, iar din 1 noiembrie 1998 până în 2008 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Părintele Alexandru Armand Munteanu a fost un om plin de cucernicie, cu mult discernământ, un mare iubitor de cultură, un scriitor demn al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a zbătut foarte mult după revenirea sa în patrie pentru reconstruirea bisericii «Doamna Oltea» unde a slujit înainte de a fi preot la Biserica Ortodoxă Română din Sofia. A fost visul de căpătâi al dumnealui în perioada a doua vieții sale și nu s-a lăsat bătut de toate greutățile și încercările vieții, până când nu a reclădit această biserică din temelii cu tot cea a avut de jur împrejur, chiar și cu un frumos așezământ social. A ținut să inventarieze și să publice toate materialele care au apărut în revista «Glasul Bisericii» în perioada 1948-2002, o lucrare titanică la care a lucrat foarte mult”, ne-a declarat părintele Mihai Hau, consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ostenitorii din Cancelaria Arhiepiscopiei Bucureștilor se roagă pentru odihna sufletului adormitului rob al lui Dumnezeu, preotul Armand Munteanu, fost inspector general bisericesc și vicar administrativ al Arhipiscopiei Bucureștilor: „În aceste momente de vremelnică despărțire, aducem un pios omagiu pentru îndelungata sa activitate desfășurată în slujba Bisericii Mântuitorului Hristos”.

Comentarii Facebook


Știri recente