Parintele arhimandrit Ioanichie Balan a fost inmormantat la Manastirea Sihastria

Slujba inmormantarii a fost oficiata astazi in biserica mare a manastirii de catre un sobor de ierarhi, avandu-l in frunte pe PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, care a prezentat un mesaj din partea PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din soborul de ierarhi au mai facut parte PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Sicriul cu trupul neinsufletit al parintelui a fost purtat pentru ultima oara in jurul bisericii manastirii, pentru ca apoi sa fie condus la locul de ingropare din cimitirul Manastirii Sihastria. In cuvantul rostit la finalul slujbei, PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, a evocat personalitatea parintelui Ioanichie Balan: ‘Parintele Ioanichie a aratat bogatia dragostei sale venind la manastirea noastra de metanie, si acoperindu-ne cu darul sau, mai intai de toate de a fi un cunoscator nu doar al istoricului manastirilor si nu doar al biografiilor vietilor de sfinti, ci ca un traitor autentic in fiecare obste si ca fiu al Mantuitorului si al Bisericii, cautand in fiecare obste monahala mai intai duhul in cea mai curata randuiala bisericeasca si in cel mai autentic duh al traditiei ortodoxe monahale romanesti, iar pe sfinti aratandu-i nu doar ca pe niste persoane care au trait candva si care ne-au lasat doar opera si icoane, ci aratandu-ne pe sfinti ca o prezenta vie si autentica a Mantuitorului, Care este viu si sfant in sfintii Sai’.

La randul sau, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a adresat cateva ganduri legate de parintele Ioanichie Balan si, de asemenea, a transmis un mesaj din partea PS Episcop Eftimie: ‘Astazi este zi de Paste. Intrucat parintele s-a nascut ca fiu spiritual al Episcopiei Romanului, a pastrat o legatura speciala cu episcopia si ierarhii sai. In timpurile cele mai grele, prin editura Episcopiei Romanului, parintele Ioanichie a publicat mai multe carti pe care le-a scris in anii trecuti. Parca a sfidat regimul ateu comunist si a daruit credinciosilor aceste nestemate ale Ortodoxiei romanesti’.

Din partea obstii Manastirii Sihastria a vorbit parintele staret Victorin Oanele, care a amintit despre contextul in care a inceput a predica parintele Ioanichie Balan: ‘Avand de la Dumnezeu si darul cuvantului, dar stand in umbra staretului sau – parintele Cleopa, nu indraznea sa tina cuvant de invatatura credinciosilor pana cand marele nostru predicator si duhovnic – parintele Cleopa, cunoscand darul pe care il avea parintele Ioanichie, la o Sf. Liturghie, deschizand usile imparatesti l-a scos fortat in fata poporului pentru a predica. De atunci nu a incetat sa reverse peste cei care il ascultau din darul pe care il primise de la Dumnezeu’. Parintele arhimandrit Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria a trecut la cele vesnice in cursul noptii de miercuri spre joi, la varsta de 77 de ani.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Comentarii Facebook


Știri recente