Părintele Arhim. Cleopa comemorat la Sihăstria

Demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a găzduit vineri, 27 aprilie 2012, începând cu ora 15.00, deschiderea lucrărilor simpozionului închinat împlinirii a 100 de ani de la nașterea arhimandritului Cleopa Ilie. În prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a numeroși preoți profesori, stareți și starețe, monahi și credincioși, în cadrul simpozionului s-au evocat faptele și viața celui mai cunoscut duhovnic român din secolul al XX-lea. Totodată, cei prezenți au putut viziona un documentar cu mărturii ale unor personalități care l-au cunoscut pe părintele Cleopa, realizat de Trinitas TV și câteva filme conținând cuvinte de folos ale părintelui Cleopa, realizate de Doxologia Media.

În debutul întâlnirii, arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria le-a urat bun venit invitaților și a vorbit despre viața părintelui Cleopa Ilie, arătând că „din cei 86 ani de viață pe care i-a trăit părintele Cleopa, peste 70 ani și i-a petrecut în rânduiala călugărească, trecând prin toate treptele vieții monahale și gustând și din dulceața vieții pustnicești. Părintele Cleopa și-a dedicat viața slujirii semenilor și propovăduind neîncetat cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, el este recunoscut de toată lumea ortodoxă ca unul din cei mai mari părinți ortodocși ai secolului al XX-lea. Părintele Cleopa s-a mutat din viața aceasta la cea veșnică, însă nu s-a despărțit de noi, duhul său fiind simțit atât în mănăstirea în care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, cât și în viețile tuturor celor care îi cer ajutorul”. În continuare s-a dat citire de către Varlaam Ploieșteanu, Episcop-vicar patriarhal, a cuvântului adresat cu ocazia acestui eveniment de către Preafericitului Daniel, Patriarhul României, cuvânt intitulat „Părintele Cleopa, icoană luminoasă a ortodoxiei românești”: „astăzi la aniversarea centenarului de la nașterea părintelui Cleopa, când celebrăm viața și activitatea sa, care a fost un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, strălucește în lumina spirituală a Mântuitorului Hristos cel Înviat figura iubită și venerată a celui care și-a închinat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și oamenilor. Purtător al harului Duhului Sfânt, părintele Cleopa a răspuns chemării lui Dumnezeu la misiune într-un mod înțelept, el aducând la Dumnezeu numeroși oameni, stând în chilia sa. Părintele Cleopa Ilie a fost un mare misionar prin cuvântul vorbit în predică, prin cuvântul scris, dar și prin felul său de a viețui și felul său de a se purta cu oamenii. Prin viața sa, Părintele Cleopa a arătat că în mănăstirea unde sunt lucrătoare slujbele liturgice, predica, rugăciunea la chilie, spovedania, ascultarea smerită și primirea cu bucurie a pelerinilor, ea va fi căutată de oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale”.

„Calea către părintele Cleopa este calea Învierii”

Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre importanța paternității duhovnicești și despre faptul că generația părintelui Cleopa Ilie formează o academie duhovnicească. „Ne-am întâlnit astăzi aici nu pentru a vorbi despre părintele Cleopa, ci pentru ca el să ne vorbească. Calea către părintele Cleopa este calea Învierii și cred că unul din manualele pe care ar trebuie să le oferim în dar oricărui călugăr și novice ar fi analiza duhovnicească, teologică și misionară a slujirii monahale a părintelui Cleopa, care ne va ajuta să păstrăm duhul Sfinților Părinți și care ne nasc mereu în sus spre Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. „În urmă cu 42 de ani, fiind frate în obștea părintelui Cleopa Ilie, nu știam că stau la picioarele unui sfânt. Astăzi suntem fericiți că am devenit urmașii unor părinți care sunt fericiți de Dumnezeu în ceruri. Prin viața lui sfântă, părintele Cleopa a devenit un izvor dătător de apă ziditoare de viață veșnică”, a spus și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În încheiere, potrivit doxologia.ro, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat un cuvânt celor prezenți, arătând importanța evenimentului împlinirii celor 100 ani de la nașterea arhimandritului Cleopa Ilie :”am dorit ca această reuniune a noastră să fie o întâlnire cu părintele Cleopa. Mulți dintre cei de față l-am cunoscut și am auzit mărturiile despre el. Pentru cei care însă nu l-au cunoscut, filmele prezentate în timpul acestui simpozion i-au luat de mână și i-au dus în chilia părintelui Cleopa și în toate locurile care amintesc de el. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această primă întâlnire și acest prim pelerinaj împreună cu părintele Cleopa”, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei’.

Simpozionul dedicat părintelui Cleopa va continua sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 11:00, când se vor difuza alte filme cu nemuritoarele povețe ale cunoscutului duhovnic, urmate de cuvintele invitaților și de prezentarea, de către scriitorul Grigore Ilisei, a albumului „Părintele Cleopa, omul lui Dumnezeu printre oameni”. În continuare, arhim. Petru Bălan de la Mănăstirea Sihăstria va prezenta toate scrierile în limba română ale părintelui Cleopa, precum și traduceri ale operelor cunoscutului duhovnic, iar final se va vizita chilia părintelui Cleopa din incinta mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente