Parcursul duhovnicesc al Săptămânii Mari

Săptămâna Mare este cea mai intensă săptămână din anul bisericesc, din punct de vedere spiritual, atât al eforturilor noastre, cât și al mijlocirii pe care Biserica o face pentru credincioși, a arătat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a detaliat semnificația programului liturgic din Săptămâna Mare.

Am parcurs 40 de zile de post până la Intrarea Domnului în Ierusalim, postul Patruzecimii, fiind cel mai aspru dintre posturile anului. Dar mai aspră decât perioada aceasta este cea din Săptămâna Patimilor’, a arătat IPS Laurențiu. În fiecare seară a săptămânii, începând cu seara din Duminica Floriilor și până în dimineața Sâmbetei, sunt deniile. ‘În fiecare zi parcurgem, împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos, drumul său spre patimi. Luni, Mântuitorul a mers cu ucenicii săi și a văzut un smochin care era neroditor, deși era perioada roadelor, el nu avea fructe. Doar prin cuvântul ‘de acum să nu mai fie rod în tine’ smochinul s-a uscat. Am putea să considerăm că ultima mărturie, ultima întărire, pe care a arătat-o ucenicilor, dar și nouă, pentru că Sfântul Ioan Botezătorul spunea că ‘securea se află la rădăcina copacului, iar orice pom care nu va aduce roadă va fi tăiat și aruncat în foc”, a arătat Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Marți s-a amintit ‘Pilda celor 10 fecioare care au ieșit în întâmpinarea Mirelui, dar jumătate dintre ele nu și-au dus untdelemn pentru candele și au fost excluse din comuniunea și bucuria întâmpinării Mirelui. Astfel, la fel și noi, să punem ulei în candelele credinței noastre și să-l întâmpinăm pe Hristos’.

Miercuri este ‘ziua trădării Mântuitorului Iisus Hristos de către Iuda. Unul dintre ucenici L-a vândut, de aceea, tot timpul anului, miercuri este zi de postire’.

Prohodul din Joia Mare

Joi este Liturghia Sfântului Vasile, în cadrul căreia se sfințesc ‘paștile’, pâinea care se împarte credincioșilor în noaptea de Înviere. Acum sunt ‘sfințite acele părticele care se vor transforma în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar împărtășania aceasta va fi păstrată tot timpul anului pentru cei bolnavi, atunci când nu se face Liturghie, în caz de urgență, preotul poate să facă împărtășirea bolnavului, luând din biserică Sfintele Taine, Trupul și Sângele Mântuitorului sfințite în Joia Mare și uscate în marțea din Săptămâna Luminată după un ritual special, pe masa Altarului, cu o sursă de căldură lentă, în așa fel încât să se conserve’, a arătat IPS Laurențiu.

Joi după-masă este slujba Patimilor, fiind slujba de Vineri, acea Denie cu cele 12 Evanghelii. ‘Tot ceea ce cuprind cele patru Evanghelii, toate referirile la patimile Mântuitorului sunt grupate în 12 fragmente, în 12 pericope care sunt citite acum’, a spus Părintele Mitropolit.

Vineri este zi aliturgică, nu se face Sfântă Liturghie, fiind zi de ajunare, este Ziua Patimilor. Prin cele 12 pericope evanghelice, ‘noi vom participa, alături de Hristos, la toată pătimirea Sa, de la rugăciunea din Grădina Ghetsimani, judecarea Sa de la Ana la Caiafa, în Sinedriu, judecarea și condamnarea Sa la moarte de către Pilat, răstignirea, moartea și luarea de pe Cruce și punerea în mormânt’.

Acum este intonată ‘o creație liturgică deosebită, ‘Prohodul Domnului’, care se deosebește radical de un prohod pe care îl avem la o slujbă de înmormântare. Această creație are trei stări și fiecare din strofele, poezia acestor stări, exprimă misterul pătimirii Mântuitorului, dar și al neputinței morții de a-l ține pe Cel care este stăpânul vieții’.

Joi se pregătește, în mijlocul bisericii, Epitaful pe care este pictată punerea în mormânt a Mântuitorului, împodobit cu flori. Epitaful rămâne în biserică și este sărutat. ‘Punerea în mormânt se face printr-un pelerinaj, printr-o ceremonie în jurul bisericii și sunt rostite ectenii la cele patru laturi, exprimând în același timp universalitatea jertfei, dar și chemarea tuturor de a se împărtăși de jertfa pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit-o pentru noi’, a arătat IPS Laurențiu.

Sâmbătă este ultima slujbă din Săptămâna Patimilor, Liturghia Sfântului Vasile. Sâmbăta Mare este ‘o zi de liniște, aparent, dar care, de fapt, arată cum Mântuitorul pus în mormânt, cu trupul, a coborât cu sufletul în iad și a rupt pecețile iadului. Ziua de sâmbătă a devenit astfel zi de pomenire pentru cei morți. După căderea primilor oameni, Raiul s-a închis. Drepții, oamenii sfinți ai Vechiului Testament au mers în iad, dar nu în starea de chin a iadului, ci într-o stare de așteptare. Rupând Hristos pecețile iadului, deschizând porțile Raiului, i-a adus pe Adam și Eva în Rai. Mântuitorul prinde de o mână pe Adam, cu cealaltă pe Eva, aceasta fiind imaginea corectă a Învierii. Mântuitorul, așa cum arată unele icoane, nu a înviat cu un drapel în mână, și nu a ieșit, piatra fiind lăsată la o parte, ci a ieșit prin piatra pecetluită și înconjurat de lumina Dumnezeirii Sale. Sâmbăta se pregătește momentul Învierii’.

Ziua Zilelor, Ziua Învierii

Duminică, la miezul nopții, se face slujba Învierii. ‘Ziua Învierii, Ziua Zilelor, Ziua a Opta, ziua care are semnificație plenară din punct de vedere spiritual, care este Ziua vieții de dincolo, de aceea, fiecare zi de duminică din cursul anului este o retrăire a Învierii Domnului Iisus Hristos’, a arătat IPS Laurențiu. Se continuă cu Sfânta Liturghie, iar duminică, la amiază, de la ora 13:00, este Vecernia Paștilor, sau a doua Înviere, la care participă toți preoții din Sibiu. La ora 12:00 se face Vecernia în fiecare parohie, apoi, credincioșii vin către catedrală, exprimând unitatea de credință și legătura cu Biserica episcopului. Se citește Evanghelia în mai multe limbi, ‘fapt ce exprimă universalitatea mântuirii, că Mântuitorul a murit și a înviat pentru întreaga omenire, nu mai există deosebire sau graniță, sau deosebire lingvistică’. La ora 14:00, din catedrală, împreună cu toți preoții, se pornește într-un pelerinaj prin centrul orașului. ‘Dorim să împărtășim bucuria Învierii care să fie transmisă și în oraș, să se generalizeze în comunitatea creștină din cetatea noastră’, a mai arătat Înaltpreasfințitul Laurențiu. (Articol publicat în „Ziarul Lumina”, Ediția din data de 20 aprilie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente