Parastas pentru părintele Cleopa la Mănăstirea Sihăstria

Se împlinesc astăzi, 2 decembrie, 12 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Cleopa, mare duhovnic și predicator. Slujba Parastasului se va săvârși sâmbătă, 4 decembrie 2010, la Mănăstirea Sihăstria, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Tot atunci va fi pomenit și arhim. Ioanichie Bălan, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit anul acesta 3 ani.

Arhim. Cleopa Ilie s-a născut la 10 aprilie 1912 în comuna Sulița, județul Botoșani, și a plecat la Hristos pe 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria. Părintele Cleopa a fost părintele duhovnicesc al Sihăstriei și al mii de credincioși timp de peste 50 de ani. Dragostea sa de oameni, râvna pentru Dumnezeu și cuvântul său hotărât, înțelept și precis, unit cu darul frumoasei vorbiri în grai dulce moldovenesc, l-au consacrat drept unul dintre cei mai iscusiți duhovnici, sfetnici și predicatori ai monahismului românesc contemporan.

Arhim. Ioanichie Bălan (n. 10 februarie 1930, Stănița, județul Neamț – d. 22 noiembrie 2007, Mănăstirea Sihăstria) a fost omul condeiului, un orator iscusit și un duhovnic căutat. Numeroasele sale lucrări, traduse în mai multe limbi străine, îl consacră ca cel mai bun cunoscător al monahismului ortodox românesc, pe care l-a mărturisit în întreaga lume. (N.O.)

‘Avea un mod aparte de a se smeri’

La Biserica Toma Cozma, cu hramurile ‘Sfântul Apostol Toma’ și ‘Sfânta Ecaterina’, se va oficia astăzi, de la ora 17:00, o slujbă de pomenire pentru cei doi părinți ai Mănăstirii Sihăstria, arhimandriții Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan, informează un comunicat de presă al parohiei ieșene. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a evocat în câteva cuvinte chipul luminos al părintelui Cleopa pe care l-a cunoscut personal. ‘Avea un mod aparte de a se smeri… Deși dădea dovadă de o severitate extremă cu sine însuși, în a se ruga și a se osteni cu cele ale călugăriei, totuși în contactele cu oamenii arăta o nevinovăție de copil, cu vorba blajină și foarte calmă. Întotdeauna rostea cuvintele cu o familiaritate și sinceritate extraordinare. Îmi aduc aminte cum ne spunea întotdeauna la despărțire: ‘Să vă rugați pentru mine, pentru Cleopa cel păcătos!’. Or, noi veneam la el ca la un sfânt… Păstra acest mod de a se smeri ca pe un mare secret al vieții sale’, a mărturisit pr. Mărgineanu, care ne-a vorbit și despre tradiția pomenirii, în parohia pe care o păstorește, a părintelui Cleopa. ‘Sigur, părintele Cleopa rămâne în memoria noastră ca un mare duhovnic, mai ales pentru faptul că, în preajma lui, Dumnezeu a trimis oameni cu adevărat dornici să pună în lucrare cele ale Sale. Este și motivul pentru care noi, aici, Biserica Toma Cozma, facem anual această slujbă de pomenire pentru părintele Cleopa, subliniind prin aceasta că valoarea lui ca duhovnic sporește cu atât mai mult cu cât ucenicii săi nu îl uită. Slujba aceasta ne-a prilejuit tuturor și un moment de meditație asupra modului de perfecționare duhovnicească a fiecăruia dintre noi. Este o tainică chemare în rugăciunile pe care Biserica le rostește pentru cei răposați. O tainică chemare la neuitare. Pentru că ei rămân vii în memoria noastră, atâta timp cât inima noastră și mintea noastră păstrează la loc prețios amintirea lor, dar mai cu seamă atunci când faptele noastre îi oglindesc pe ei’, a mai spus pr. Mărgineanu.

Comentarii Facebook


Știri recente