Parastas pentru părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop

Câteva mii de credincioși din toată țara alături de patru ierarhi și peste o sută de preoți au venit la Prislop pentru a-l cinsti și pomeni pe părintele Arsenie Boca, un om al rugăciunii de foc și un duhovnic iscusit al veacului al XX-lea, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Luni, 28 noiembrie 2011, s-au împlinit 22 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui protosinghel Arsenie Boca. La Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, unde se află mormântul acestuia, a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Slujba a fost săvârșită de către IPS Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, alături de care au slujit Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul ortodox român al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor impresionant de peste o sută de preoți. Printre slujitori au fost prezenți stareți, profesori de teologie, consilieri eparhiali și câțiva preoți veniți din Serbia.

Cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Mitropolit Serafim: ‘Suntem veniți cu toții aici să ne închinăm la mormântul acestui om sfânt pe care ni l-a dăruit Dumnezeu vremurilor noastre. Părintele Arsenie insista în cuvântul său pe familia creștină, pe nașterea de prunci, pe creșterea și educarea copiilor, care începe încă din momentul conceperii lor.’ IPS Mitropolit a amintit de cuvintele de foc ale părintelui Arsenie și despre faptul că noi, cei de astăzi, trebuie să avem o iubire rodnică în familiile noastre și să naștem cât mai mulți copii, pentru a împiedica dispariția noastră ca neam.

La finalul Liturghiei s-a oficiat slujba Parastasului pentru părintele Arsenie Boca, iar PS Gurie a mulțumit ierarhilor, preoților și miilor de credincioși pentru jertfa de a veni la această pomenire, în ciuda frigului de afară, zicând în cuvântul său că ‘viața și petrecerea în lume a părintelui Arsenie a fost o arătare a slavei lui Dumnezeu. De 22 de ani mormântul părintelui Arsenie a devenit loc al Slavei lui Hristos, un șuvoi al rugăciunii către Dumnezeu, un izvor năvalnic al harului lui Dumnezeu către poporul dreptcredincios’. A urmat apoi o procesiune de la biserică la mormântul părintelui Arsenie Boca aflat în cimitirul mănăstirii. După o scurtă rugăciune de pomenire, părintele profesor Simion Todoran, din Alba Iulia, cel care s-a îngrijit de editarea cărții de căpetenie a părintelui Arsenie Boca – ‘Cărarea Împărăției’, a vorbit despre personalitatea părintelui, zicând că ‘cel care s-a întâlnit o dată cu părintele Arsenie nu a putut să-l uite niciodată. Îi îndemna părintele pe cei care veneau la dânsul ca tot ce fac în viață să facă ca pentru Dumnezeu și să aibă îngăduință față de neputința și suferința oamenilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente