Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania

Parastasul la un an pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a avut loc astăzi, după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, potrivit radiorenasterea.ro.

Slujba a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și PS Vasile Someșanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părinții consilieri de la Centrul Eparhial, cei nouă protopopi din Arhiepiscopia noastră, părinții profesori de la Facultatea de Teologie și Seminarul Ortodox și părinții slujitori ai Catedralei.

Au participat sute de credincioși care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe Mitropolitul Bartolomeu, care prin viața și activitatea sa a marcat comunitatea clujeană.

Înaintea slujbei de parastas, Mitropolitul Andrei a dat citire testamentului lăsat de Bartolomeu Valeriu Anania. Soborul de ierarhi și preoți, dar și un mare număr de credincioși, au coborât după parastas în Cripta Ierarhilor din demisolul Catedralei și au rostit o rugăciune la mormântul Părintelui Bartolomeu.

Mitropolitul Bartolomeu, rămâne un model de verticalitate și de slujire cu credincioșie a Bisericii și a oamenilor, a declarat IPS Andrei, cu această ocazie: „Nu numai că e o datorie creștină să-l pomenim pe Înaltpreasfințitul Bartolomeu, mutat în eternitate acum un an de zile, ci este și o mângâiere sufletească pentru noi să facem acest lucru, pentru că rămâne un model de verticalitate, de slujire cu credincioșie a Bisericii și a oamenilor. Sigur că Mitropolitul Bartolomeu a fost o somitate și pe plan cultural, dar în același timp l-a slujit pe Dumnezeu cu credincioșie. De aceea cred că îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care se potrivește în situația tuturor părinților duhovnicești plecați în eternitate, dar în mod special în cazul acesta cred că îndemnul Sfântului Apostol Pavel este binevenit ‘Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri, vedeți bine cum și-au încheiat viața și urmați-le credința’. Cred că la temelia tuturor atitudinilor și-a lucrărilor misionare și culturale pe care le-a desfășurat Mitropolitul Bartolomeu Anania a stat o credință puternică. Arhiereul cel Veșnic pe care l-a slujit cu devotament să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa”.

Bartolomeu Anania, primul Mitropolit al Clujului, a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente