Parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan

La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează TRINITAS TV. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit un preot și un diacon, iar la final a oficiat și un parastas pentru vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan, la împlinirea a 76 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

„L-am pomenit astăzi pe episcopul reîntemeietor al Arhiepiscopiei noastre pentru că dacă Mitropolia Feleacului și Episcopia de Vad de-a lungul vremurilor au fost desființate de cei nu ne iubeau după Marea Unire a rânduit Dumnezeu ca acest om providențial să fie ales episcop la Cluj și să rectitorească tot ce era de rectitorit”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Nicolae Ivan s-a născut la 17 mai 1855, în localitatea Aciliu, din județul Sibiu. A fost primul ierarh al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe care a condus-o din 1921 până la sfârșitul vieții. În cei 15 ani de arhierie la Cluj-Napoca, printre cele mai importante realizări au fost ridicarea Catedralei din municipiu, întemeierea Academiei Teologice Ortodoxe, dar și a unei tipografii.

A trecut la cele veșnice la 3 februarie 1936, fiind înmormântat într-o criptă din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente