Parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan

La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează TRINITAS TV. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit un preot și un diacon, iar la final a oficiat și un parastas pentru vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan, la împlinirea a 76 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

„L-am pomenit astăzi pe episcopul reîntemeietor al Arhiepiscopiei noastre pentru că dacă Mitropolia Feleacului și Episcopia de Vad de-a lungul vremurilor au fost desființate de cei nu ne iubeau după Marea Unire a rânduit Dumnezeu ca acest om providențial să fie ales episcop la Cluj și să rectitorească tot ce era de rectitorit”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Nicolae Ivan s-a născut la 17 mai 1855, în localitatea Aciliu, din județul Sibiu. A fost primul ierarh al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe care a condus-o din 1921 până la sfârșitul vieții. În cei 15 ani de arhierie la Cluj-Napoca, printre cele mai importante realizări au fost ridicarea Catedralei din municipiu, întemeierea Academiei Teologice Ortodoxe, dar și a unei tipografii.

A trecut la cele veșnice la 3 februarie 1936, fiind înmormântat într-o criptă din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…