Parastas la Mănăstirea Cernica pentru învățătorul Alexie Ciobotea

La Mănăstirea Cernica a fost săvârșită astăzi, 17 septembrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujba de parastas la 12 ani de la trecerea la cele veșnice a tatălui Preafericirii Sale, învățătorul Alexie Ciobotea. Slujba parastasului a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

La finalul sfintei slujbe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt prin care a evocat personalitatea tatălui Său: „Învățătorul Alexie Ciobotea a fost un om harnic și un învățător cu multă pricepere și multă dăruire de sine. A fost pe front, a fost și în Cehoslovacia și ne aducem aminte că adesea ne povestea cum a fost pe front. Apoi, la venirea de pe front a fost învățător și a fost foarte atașat credinței mai ales după ce s-a pensionat când a citit aproape toate cărțile de teologie pe care le aveam din timpul studenției de la Sibiu. A citit foarte mult manualul de sectologie al părintelui Petru Deheleanu ca să poată avea convorbiri cu unii săteni sau oameni pe care i-a cunoscut și care au trecut de la ortodoxie la diferite confesiuni neoprotestante. Învățătorul Alexie Ciobotea reprezintă modelul unui pensionar foarte activ care a citit atât de mult Psaltirea și Ceaslovul încât la urmă se vedeau paginile cât au fost de folosite. Desigur, este important pentru noi astăzi să ne gândim la mulțimea învățătorilor și profesorilor care au format generații întregi de elevi și studenți îmbinând totodată pasiunea pentru educație cu dragostea față de țară și hărnicia”.

Învățătorul Alexie Ciobotea s-a născut la 17 martie, de ziua Sfântului Alexie – omul lui Dumnezeu, în anul 1915, în satul Smadovicioara, comuna Secu, din județul Dolj și a trecut la Domnul pe data de 25 septembrie 1999.

Comentarii Facebook


Știri recente