Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Dumitru Popescu

S-au împlinit 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Profesor Academician Dumitru Popescu. Cu acest prilej, la mormântul din Cimitirul Belu din Capitală al Părintelui a fost oficiată azi-dimineață o slujbă de pomenire, informează TRINITAS TV.

„Consider că am primit un dar de la Dumnezeu, acela de a fi fiica părintelui Popescu pentru care îi mulțumesc. De asemenea îi mulțumesc tatălui meu pentru tot ce mi-a oferit de-a lungul vieții, afecțiune, bogăție sufletească, sfaturi frumoase și protecție. Pentru mine tata reprezintă un model, un model de moralitate, de rudiție, de iubire întru Hristos”, a spus Elisabeta Maria Diaconu, fiica părintelui academician.

„Pentru cei care nu l-au cunoscut și ar dori să îl cunoască, părintele profesor Dumitru Popescu poate fi cunoscut din cărțile sale, din lucrările sale”, spus Părintele Marin Sava de la Capela Spitalului Municipal din București.

Și la Mănăstirea „Radu Vodă” din Capitală, după Sfânta Liturghie, s-a săvârșit astăzi, 22 aprilie, Slujba Parastasului pentru Părintele Dumitru Popescu. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat, în cuvântul de învățătură, opera și personalitatea Părintelui Dumitru Popescu: „Părintele Profesor Academician Dumitru Popescu a ales toată viața lui o cale de urcuș prin cunoașterea lui Dumnezeu. Este o teologie dinamică cu deschidere spre cultura creștină și este o teologie profund misionară și se știe că a fost străbătut ca un fir roșu tot scrisul dânsului de tema transfigurări”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit, de asemenea, despre importanța și semnificația Parastasului de 40 de zile: „Acest soroc de 40 de zile l-am putea numi ‘o sfântă patruzecime’. În cadrul acestei patruzecimi când Domnul este cu noi, cu Trupul Înviat din morți, în cadrul acesta au rânduit Sfinții Părinți, tot la patruzeci de zile după plecarea unui creștin din viața aceasta, să i se facă pomenirea cea mai importantă”.

La slujba de pomenire a Părintelui Profesor Academician Dumitru Popescu au participat membri ai Academiei Române, profesori universitari de la Facultăți de Teologie din țară, precum și numeroși credincioși.

Academicianul Emilian Popescu l-a caracterizat pe Părintelui Profesor Dumitru Popescu drept un om foarte inteligent: „A fost un om foarte dotat cu daruri native foarte mari. O inteligență deosebită, o gândire sintetică, clară și lucrurile acestea le-a pus în slujba Teologiei și a Bisericii”, iar părintele Nicolae Necula, profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din București a subliniat pregătirea sa teologică deosebită: „Fiindcă am descoperit în dumnealui un om foarte inteligent în primul rând, foarte bine pregătit și cu răspunsurile aproape gata pe buze pentru fiecare întrebare pe care noi, mai iscoditori, i le adresam. Impresia a fost foarte frumoasă de la bun început, de un om foarte dotat de Dumnezeu cu această minte clară”.

Părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București a spus: „La facultatea noastră se desfășoară două doctorate cu caracter special pentru că erau ultimii doctoranzi ai părintelui Academician. Fiind pe pat de spital, dânsul dorea să își finalizeze opera prin cei doi doctoranzi. De câte ori mergeam acolo îmi spunea: ‘Da, voi veni la facultate și ei vor susține doctoratul’. Ei nu vor fi doctori în teologie prin ucenicul, ci prin magistrul care i-a pregătit”.

Prezent la slujba de pomenire oficiată la Radu Vodă, domnul Adrian Lemeni, profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din București a spus referitor la marele academician: „Îi cinstim memoria și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să îl primească în Împărăția Sa. Și din nou a fost un moment în care să rememorăm și să ne angajăm în asumarea căii pe care Părintele Dumitru Popescu a făcut-o”.

După slujba Parastasului, la Seminarul Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din Capitală a fost vernisată o expoziție de fotografii cu momente importante din viața părintelui Dumitru Popescu. „Punem în practică și dorința dânsului de a-și păstra amintirea și prin imagine. De aceea am organizat această mică prezentare de fotografie cu momente din viața și activitatea Părintelui Profesor. Acestea sunt fie din țară, fie de la catedră, fie de la slujirea preoțească, fie de la întâlnirile cu preoții sau cu studenții sau la revederi cu foștii studenți”, a spus părintele Mihai Aurel, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din București.

Părintele Academician Dumitru Popescu a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, în dimineața zilei de 10 martie, fiind înhumat în Cimitirul Belu din Capitală, la data de 13 martie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…