Parastas de un an pentru mitropolitul Bartolomeu

Zilele acestea se împlinește un an de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Bartolomeu Anania, ilustrul ierarh și cărturar ce a păstorit Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Cu acest prilej, duminică, 29 ianuarie, va fi săvârșită slujba Parastasului în Catedrala mitropolitană din municipiul Cluj-Napoca, informează „Ziarul Lumina”.

Primul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, a plecat spre veșnicie pe 31 ianuarie 2011, însă vocea sa a rămas vie în inimile clujenilor și ale celor care l-au cunoscut.

‘Întrucât data de 31 ianuarie, data propriu-zisă în care mitropolitul Bartolomeu a părăsit această lume, este într-o zi din săptămână, Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, a considerat că este potrivit pentru credincioșii clujeni să-și comemoreze păstorul plecat în eternitate cu o duminică înainte. Va fi oficiată, cu acest prilej, Sfânta Liturghie arhierească, așa cum se obișnuiește, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Episcop Vasile, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor vor face parte membrii Permanenței și cei nouă protopopi din arhiepiscopie. La acest eveniment sunt invitați să participe toți cei care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, care, prin viața și prin activitatea lui, a marcat în mod ireversibil și definitiv această lume clujeană, în care el a trăit și cu care s-a identificat până la moarte’, a declarat pentru Radio Renașterea purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov. Fostul mitropolit al Clujului a trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Evocarea ierarhului clujean a început încă de ieri, când festivitățile organizate cu ocazia sărbătoririi hramului Seminarului și Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au stat sub semnul împlinirii unui an de la trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu Anania. Programul festiv a început ieri în Aula ‘Nicolae Ivan’ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Piața Avram Iancu. La eveniment a participat și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a rostit un cuvânt la finalul programului festiv. Apoi, la Muzeul Mitropoliei Clujului din demisolul Catedralei mitropolitane, actorul Dorel Vișan a fost gazda unei seri de poezie ‘Mitropolitul Bartolomeu – In Memoriam’. Momentele muzicale au fost interpretate de Corul ‘Psalmodia Transylvanica’, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

Comentarii Facebook


Știri recente