Paraclisul Sfinților români de la Băiceni, sfințit în ziua hramului

În Duminica a II-a după Rusalii a fost sfințit Paraclisul „Sfinții români” de la Schitul Băiceni al Mănăstirii Secu. Sute de credincioși au asistat la slujba de sfințire, dar și la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită în curtea schitului, pe un podium special amenejat.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit ieri paraclisul de vară, închinat Sfinților români, de la Schitul „Adormirea Maicii Domnului” – Băiceni, din județul Iași. Slujba a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată, de asemenea, de Arhiepiscopul Iașilor, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Credincioșii, veniți în număr mare la Schitul Băiceni, s-au rugat alături de ierarhul lor în cadrul celor două slujbe.

Sărbătoarea „celor mai buni fii pe care i-a rodit neamul românesc”

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația cinstirii Sfinților români. „Se cuvine în această zi să întipărim în memoria sufletului nostru chipul cel binecuvântat al celor mai buni fii și al celor mai curate fiice pe care neamul românesc i-a rodit de-a lungul istoriei. Suntem chemați să cunoaștem faptul că istoria Sfinților români nu aparține trecutului, pentru că se poate vorbi despre o istorie de astăzi a Sfinților români”, a spus IPS Teofan. La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a mulțumit, în numele obștii Schitului Băiceni, Înalt Preasfințitului Teofan pentru prezență, evidențiind, în același timp, exemplul pe care ni-l dau Sfinții români. „În această zi, toți Sfinții români, oameni ca noi, dar care și-au sfințit viața prin nevoință și rugăciune, ne îndeamnă la sfințenie, arătându-ne că este posibil să le urmăm exemplul”, a arătat arhim. Vichentie Amariei.

„Mă bucur că am participat la această mare sărbătoare pentru noi, românii”

Oamenii care au venit la hramul paraclisului de vară al Schitul Băiceni s-au închinat, după slujba de sfințire, în sfântul altar al acestui lăcaș. „Am trecut prin sfântul altar ca să ne luminăm sufletele și mințile. În acest loc binecuvântat te simți foarte bine, este un adevărat colț de rai. M-am rugat pentru liniștea sufletească și pentru copilul meu, pentru a-i da Dumnezeu liniște sufletească, sănătate, ca să mă asculte și să nu-mi facă probleme. Atât eu, cât și băiatul meu de trei ani am trecut astăzi pentru a doua oară prin sfântul altar, cu ajutorul și mila lui Dumnezeu. Am venit mai mult pentru el, pentru a-l învăța să aibă credință”, ne-a mărturisit Ionela Brânzilă, din satul Cireșeni, comuna Cotnari, județul Iași. „Când am trecut prin sfântul altar, m-am rugat pentru sănătate și pentru ca Dumnezeu să mă ocrotească de necazuri. Mă bucur că am participat la această mare sărbătoare pentru noi, românii”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Elena Oprea din Balș. „Este bine să trecem prin sfântul altar atunci când se sfințește o biserică, pentru iertarea păcatelor. Ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să ne dea sănătate și să ne ușureze bătrânețile”, a spus Elena Tincu din Jdereni, Cotnari.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente