În timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala patriarhală din București se săvârșește slujba Paraclisului Maicii Domnului în fiecare seară, după Vecernie. Această rânduială a început ieri seară, în prima zi de post, și se va încheia în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Această rânduială specifică mănăstirilor este preluată și la unele catedrale chiriarhale din țară, precum și la unele parohii unde evlavia credincioșilor către Maica Domnului este mai mare.
Miercuri, 01 august 2012, în prima zi din post, la Catedrala patriarhală, la slujba Paraclisului a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Ziarul Lumina Preafericirea Sa a binecuvântat pe credincioșii prezenți și a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația Postului Adormirii Maicii Domnului și despre praznicul împărătesc care încheie această perioadă de pregătire.
Paraclisul este o slujbă specială de invocare a ajutorului Născătoarei de Dumnezeu, așa cum ne arată și etimologia cuvântului grecesc ‘paraklisis’, care înseamnă ‘invocare’ sau ‘chemare’, dar și ‘mângâiere’. Slujba Paraclisului se aseamănă cu cea a Utreniei, cuprinzând tropare, condace, canonul complet, Evanghelia și ectenii. În tradiția românească cele mai cunoscute sunt Paraclisul Mic al Maicii Domnului, primul din Ceaslov, și Paraclisul Mare al Maicii Domnului care poate fi găsit și la finalul Psaltirii. Slujba Paraclisului Mic a fost alcătuită de Sfântul Teostrict Mărturisitorul, starețul Mănăstirii Pelekete, de lângă Constantinopol, care a pătimit în timpul disputei iconoclaste din secolul al VIII-lea. Slujba Paraclisului Mare a fost alcătuită de Teodor II Dukas Laskaris, împăratul bizantin al Niceei, care a domnit în exil între anii 1254-1258, după cucerirea Constantinopolului de cruciați în 1204.