Paraclisul Maicii Domnului este de mare folos duhovnicesc

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiat, astăzi, 1 august 2012, începând cu ora 17:00, Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificațiile Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru viața credincioșilor: ‘Paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul spre deosebire de Acatist este format din condace, tropare și canonul complet și este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăință, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători față de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfințenie și de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie și pace. Deci, Paraclisul este un izvor de putere duhovnicească, un izvor de întărire, încurajare și biruință asupra ispitelor, suferințelor, bolilor și necazurilor. De aceea este foarte iubit de popor acest Paraclis și este de mare folos duhovnicesc’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat motivele pentru care creștinii ortodocși o cinstesc pe Născătoarea de Dumnezeu: ‘Noi cinstim pe Maica Domnului în primul rând pentru că prin ea a venit bucurie la toată lumea. Prin ea s-a ridicat Adam cel căzut și au fost șterse lacrimile Evei. Dar și pentru că Maica Domnului ne ajută. Este ocrotitoarea fecioarelor care trăiesc în curăție, a monahiilor și monahilor din mănăstiri. Este ocrotitoarea mamelor care au născut copii și îi cresc în credință, deci ocrotitoarea familiei. Este ocrotitoarea diaconilor, a preoților și a arhiereilor pentru că Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos este Arhiereul Veșnic. Este ocrotitoarea orfanilor, văduvelor și a persoanelor învârstă. De asemenea, este apărătoare a celor nedreptățiți, călăuzitoare a celor rătăciți, izbăvitoare de patimi, de necazuri, de încercări și greutăți. Este mult milostivă și mult ajutătoare, rugătoare nebiruită, adică netrecută cu vederea’.

Totodată, Patriarhul României i-a îndemnat pe credincioși să se roage Sfintei Fecioare Maria pentru că este grabnic ajutătoare și protectoare: ‘Maica Domnului știe ce lipsește în fiecare familie, ce lipsește fiecărei persoane. De aceea, noi trebuie să întărim, mai ales în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, evlavia noastră, rugăciunile noastre să le înmulțim față de Maica Domnului și să ne întărim duhovnicește. Să ne rugăm Maicii Domnului să ne ocrotească, să ne ajute, să aducă pace în suflete, bucurie în familie și să ne dăruiască și nouă bucuria pe care a avut-o Sfânta Elisabeta atunci când Maica Domnului a intrat în casa ei. Întotdeauna să îi cerem ajutorul dimineața și seara și înainte de orice activitate și după activitate. Maica Domnului este rugătoarea noastră pururea în fața lui Dumnezeu, în timpul vieții, în ceasul morții și în ziua judecății’.

La recomandarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în toate Parohiile și Mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului în perioada acestui post, iar la Catedrala Patriarhală în fiecare zi.

Comentarii Facebook


Știri recente