Paraclisul Facultății de Teologie din București și-a sărbătorit ocrotitoarea, pe Sfânta Ecaterina

Sute de credincioși și studenți teologi au participat astăzi, 25 noiembrie, la hramul Paraclisului Facultății de Teologie din București. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evocat viața demnă de urmat a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, sărbătorită astăzi în Biserica Ortodoxă.

„Sfânta Ecaterina era de origine nobilă, era bogată și frumoasă și era foarte înțeleaptă. Însă, ea nu a rămas la stadiul acestor virtuți care rămân externe, ci la originea ei nobilă a adăugat o ascendență de nobilitate spirituală, pentru că era născută în familia unei mame creștine care atunci când și-a pus problema alegerii unui mire pentru fiica ei s-a dus la un pustnic din apropierea Alexandriei ca să se sfătuiască cu privire la viitorul fetei sale. Deși, avea un nume mare în cadrul aristocrației și demnităților imperiului, Sfânta Ecaterina s-a străduit ca numele ei să fie scris în ceruri”, a spus Preasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul a subliniat și faptul că Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost așezată în chip profetic în apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

„Deși Biserica aceasta a fost construită cu mult înaintea Facultății de Teologie în preajma ei, totuși, hramul acesta a fost așezat în chip profetic, deoarece înființându-se alături Facultatea de Teologie, iar Biserica devenind paraclis al Facultății hramul acesta este un motiv de inspirație pentru studenți. Este și o mare provocare pentru tinerii care se pregătesc aici și care pot și trebuie să învețe din pilda vieții Sfintei Ecaterina această îmbinare sfântă între cultura pe care o acumulăm pe băncile școlii și inspirația Duhului Sfânt care vine în viața noastră prin viață sfântă, prin multă rugăciune și printr-o credință puternică”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum ne informează TRINITAS TV.

Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, cadre didactice ale Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

„Ați dat o adevărată lecție studenților noștri vorbindu-le despre însemnătatea unirii teologiei cu cultura, așa cum a făcut Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Ei au nevoie de modele. Noi ne străduim aici, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu doar să-i învățăm, ci și să le oferim modele”, a spus Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Paraclisul „Sfânta Ecaterina” adăpostește de anul trecut și un fragment din moaștele Sfintei Mari Mucenițe, pe lângă cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur. La slujbele oficiate în Sfântul lăcaș participă de fiecare dată numeroși credincioși din Capitală și în special studenți ai Facultății de Teologie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii paraclisului „Sfânta Ecaterina”, dar și pentru studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din București trecuți la Domnul de-a lungul timpului.

Comentarii Facebook


Știri recente