Paraclisul de vară al Schitului Valea Seacă a fost sfințit

Paraclisul de vară al Schitului ‘Sfântul Ierarh Dosoftei’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’ din Valea Seacă, localitate situată la 7 kilometri de municipiul Pașcani, a fost sfințit, ieri, 27 iulie 2012, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de către Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența a sute de credincioși, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierom. Paisie Cernamorit, egumenul așezării monahale, a fost hirotesit protosinghel. Schitul Valea Seacă aparține de Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit ieri la Schitul Valea Seacă, unde a sfințit Paraclisul de vară cu hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’ și unde a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, stareț al Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ și stareț al Schitului Valea Seacă, și de ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă, au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, și protos. Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetățuia. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi ai Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

Slujba de sfințire a noului paraclis, prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie numeroși credincioși. La finalul slujbei, arhim. Nichifor Horia a dat citire hrisovului de sfințire, după care a urmat cuvântul egumenului schitului, care a mulțumit tuturor binefăcătorilor, dar și credincioșilor prezenți la cele două evenimente: sfințirea paraclisului de vară și prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, unul dintre ocrotitorii schitului.

În cuvântul rostit credincioșilor prezenți, IPS Teofan a vorbit despre frumusețea locului Schitului Valea Seacă, unde ‘codrii Pașcanilor și noua așezare monahală aduc puțină culoare și adâncime regiunii’ și formează ‘o oază binecuvântată’. În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre virtuțile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, care reprezintă un model atât pentru viața monahală, cât și pentru viața de familie: ‘călugărul, preotul din parohie și creștinul din lume trebuie să fie mucenici și doctori în același timp, după chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Pentru cei ce au ales călugăria, se spune că viața de mănăstire este o viață de mucenicie continuă. Din momentul când fratele intră pe poarta mănăstirii, până când este așezat în mormânt, viața lui trebuie să fie o viață de mucenic, căci a te ruga ziua și noaptea, a posti, a nu avea avere, a nu avea familie, a nu avea voință proprie, aceasta înseamnă o viață de mucenic. Dar și cei din lume sunt chemați să dobândească chipul mucenicesc, căci ce este mama care naște și crește prunci în frica de Dumnezeu, dacă nu o mucenică? Sau ce este tatăl, care se jertfește, și caută, și muncește să aducă acasă cele de trebuință pentru familia lui, dacă nu un martir? Pe de altă parte, călugări, preoți și credincioși, trebuie să fim doctori unii pentru alții, căci nu este un doctor mai mare și mai folositor în viață decât cel care aduce alinare sufletului, minții și inimii aproapelui. Călugărul trebuie să fie alinare și doctorie pentru cei cu care viețuiește în obștea lui monahală, iar tatăl și mama, soțul și soția, părintele și copilul trebuie să aducă tămăduire sufletească comunității în mijlocul căreia trăiesc’.

În continuare, IPS Teofan l-a hirotesit întru protosinghel pe ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă și l-a felicitat pe arhim. Nichifor Horia, starețul lăcașului monahal. Totodată, au fost oferite diplome și distincții de vrednicie binefăcătorilor schitului. Manifestarea religioasă s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitați toți credincioșii prezenți.

Paraclisul de vară din așezarea monahală ocrotită de Sfântul Ierarh Dosoftei și Sfântul Pantelimon a fost amenajat începând cu luna octombrie a anului 2011, prin implicarea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, și a ierom. Paisie Cernamorit, egumenul Schitului Valea Seacă. Schitul Valea Seacă are trei viețuitori, o biserică frumoasă și un corp de chilii, aflându-se la 7 kilometri de municipiul Pașcani.

Comentarii Facebook


Știri recente