Paraclisul Buna Vestire din Râmnic, în haină de praznic

Vineri, 25 martie, în ziua praznicului Bunei Vestiri, preacuviosul părinte arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, a săvârșit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la Paraclisul arhiepiscopal ‘Buna Vestire’ din Râmnicu Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Sărbătoarea a început cu slujba Acatistului Bunei Vestiri, Utrenia și a continuat cu Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei, părintele exarh Vartolomeu a rostit un cuvânt de învățătură, în care a istorisit evenimentul biblic, sfătuindu-i totodată pe credincioșii prezenți să urmeze exemplul Fecioarei Maria de ascultare, smerenie și curățenie sufletească, să înalțe rugăciuni către ea pentru mântuirea sufletelor și pentru ferirea de ispite.

Biserica cu hramul ‘Buna Vestire’, din Râmnicu Vâlcea, cunoscută și ca ‘Biserica Maicii Domnului’, a fost construită în anul 1747, pe temelia unei alte biserici din timpul lui Mircea cel Bătrân. De la vechea biserică se mai păstrează ancadramentele de la geamurile din partea de nord. Actuala biserică a fost ridicată de boierii Radu și Grigore Râmniceanu în timpul păstoririi preasfințitului episcop Climent al Râmnicului. Pictura în tehnica fresco a fost realizată în stilul bizantin în anul 1750.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, care a provocat mai multe fisuri în construcție, biserica a fost consolidată. Între anii 1991 și 1997, la inițiativa preotului Emanoil Nețu, au fost realizate ample lucrări de restaurare a picturii interioare și exterioare.

Comentarii Facebook


Știri recente