Paraclis pentru elevii Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a sfințit sâmbătă, 31 octombrie 2009, Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Elevii Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău au, începând de sâmbătă, 31 octombrie, un paraclis unde să se poată ruga atât în duminici și sărbători, cât și în timpul săptămânii. Sfântul lăcaș, ocrotit de Acoperământul Maicii Domnului, a fost târnosit de PS Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Constantin Tomozei, protoiereu al Protopopiatului Bacău Nord, în prezența cadrelor didactice, autorităților, elevilor acestei școli și părinților acestora. În cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, profesorul de Religie Petru Heisu a fost hirotonit preot pe seama acestei capele. Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman, dirijați de către diacon prof. Ionuț Amăriei. „Elevii s-au bucurat de inițiativa amenajării unui lăcaș de închinăciune în Colegiul «Mihai Eminescu». La această lucrare sfântă au contribuit atât copiii, cât și părinții, care și-au dorit, cu toții, să aibă un spațiu de reculegere și de educație religioasă. Elevii au venit în număr mare la slujba de sfințire. Ne-au dat lacrimile văzând cu câtă dragoste priveau ceea ce se întâmpla în sfântul altar. În ochii lor am văzut dragoste, credință”, ne-a declarat pr. prof. dr. Constantin Leonte, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Roman.

„Căminul duhovnicesc” al comunității de elevi

Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul căminului Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău a început să fie amenajat în anul 2007, la inițiativa profesorului de Religie Petru Heisu, având acordul și sprijinul prof. Mihaela Dughiri, fost director al acestei instituții, și al prof. Constantina Hulea, actualul director, dar și al întregului colectiv. Lăcașul de cult s-a realizat în căminul Colegiului „Mihai Eminescu” Bacău, devenind astfel „căminul duhovnicesc” al comunității de elevi, profesori și ostenitori ai acestei instituții. La realizarea acestui edificiu au mai contribuit Consiliul Local al municipiului Bacău și Inspectoratul Școlar al județului Bacău. La buna desfășurare a lucrărilor acestui sfânt lăcaș au vegheat prof. Irina Leonte, inspector școlar de specialitate al disciplinei Religie în cadrul ISJ Bacău, pr. Ioan Pleșcău, parohul Catedralei „Sfântul Dimitrie” din Bacău, cel care a acordat un sprijin material și organizatoric încă de la înființarea capelei, pr. Ioan Chiribău, parohul Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena”, în al cărui perimetru duhovnicesc se află Colegiul, și pr. prof. dr. Constantin Leonte, fost inspector școlar de specialitate al disciplinei Religie în cadrul ISJ Bacău, cel care a intervenit, în anul 2007, pe lângă conducerea ISJ Bacău pentru obținerea spațiului pentru paraclis.

În municipiul Bacău mai sunt amenajate capele la Școala generală „Mihail Sadoveanu”, la Colegiul Economic „Ion Ghica” și la Colegiul „Henri Coandă”. „Aceste capele sunt bine-venite, fiind adevărate laboratoare de pregătire educativă și spirituală. Paraclisul din cadrul Colegiului «Mihai Eminescu» va avea un program liturgic foarte bine stabilit, de acest lucru urmând să se ocupe pr. Petru Heisu, care a fost hirotonit pe seama acestui lăcaș de închinăciune”, a mai adăugat pr. prof. dr. Constantin Leonte.

Comentarii Facebook


Știri recente