Paraclis pentru credincioșii din Valea Gârbăului, Protopopiatul Cluj I

Credincioșii din Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din zona Valea Gârbăului, Florești, Protopopiatul Cluj I, pot participa începând de astăzi, 23 iulie, la sfintele slujbe într-un Paraclis, sfințit în această după-amiază, informează site-ul radiorenasterea.ro.

La ora 17.00 s-a săvârșit slujba de sfințire a locașului, urmată de Acatistul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, din sobor făcând parte eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pr. arhim. Teofil Roman, duhovnicul Mănăstirii Florești, pr. Visarion Pașca, preotul paroh Ovidiu Marțiș și alți clerici.

Parohia Valea Gârbăului a luat ființă în anul 2006, ca filie a Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești, an în care au început să fie ridicate aici primele blocuri și case. În ultimii ani, zona s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere imobiliar, astfel că în prezent sunt aproximativ 250 de familii.

Având în vedere această evoluție, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului din data de 6 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a decis ca filia să fie numită parohie de sine stătătoare.

Între timp, preotul Ovidiu Marțiș, căruia în 2009 i-a fost încredințată păstorirea credincioșilor din zonă, a reușit să obțină de la Consiliul Local Florești un teren pentru ridicarea bisericii parohiale, piatra de temelie fiind sfințită pe 23 ianuarie 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, pe atunci Episcop-vicar la Cluj.

Până la ridicarea bisericii din zid, aici a fost construit un Paraclis pentru oficierea sfintelor slujbe, după cum a precizat preotul paroh Ovidiu Marțiș: „Inițial era un proiect al unei biserici din lemn. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei s-a gândit că ar fi mult mai bine să facem o biserică din zid, ci nu din lemn. Astfel, am căutat un alt proiect și, povățuit de Înaltpreasfințitul Andrei, ne-am deplasat împreună cu arhitectul care se ocupă de biserică, la Blaj, acolo unde am vizitat cele două biserici ortodoxe, alegând una dintre ele care se potrivește foarte bine pe terenul nostru, respectiv Catedrala din Blaj. Astfel încât, în imediata apropiere a acestui teren, am ridicat un Paraclis pentru a săvârși sfintele slujbe, până când ne vom putea muta în demisolul bisericii noi”.

Credincioșii din Parohia „Valea Gârbăului” vor participa duminică, 24 iulie, pentru prima dată la Sfânta Liturghie în Paraclisul parohiei lor.

Comentarii Facebook


Știri recente