Papa Benedict al XVI-lea a spus ca este oportun sa se analizeze daca sa li se acorde femeilor mai multe responsabilitati in Biserica Romano-Catolica, aceasta neincluzand insa preotia. Papa a facut o distinctie clara intre ideea de a li se acorda femeilor mai multe responsabilitati si problema femeilor preot, informeaza catholica.ro. Papa Benedict al XVI-lea a abordat aceasta tema raspunzandu-i pr. Marco Valentini, vicar parohial la San Girolamo al Corviale, care a adresat intrebarea ‘De ce sa nu li se permita femeilor sa ia parte la conducerea Bisericii? De fapt, punctul lor de vedere cu privire la deciziile care trebuie sa fie luate este diferit de cel masculin’. In raspunsul sau, papa a inceput prin a declara ca preotii au experienta ‘femeilor credincioase care ne ajuta pe drumul nostru’, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ‘Biserica are o mare datorie de recunostinta fata de femei’. De fapt, a clarificat papa, ‘femeile fac mult in conducerea Bisericii, incepand de la surorile marilor Parinti ai Bisericii, precum Sf. Ambrozie, la marile femei din Evul Mediu. Acest aspect harismatic se deosebeste desigur de sectorul ministerial, in adevaratul sens al cuvantului, dar este o autentica si profunda participare la conducerea Bisericii’. Aceasta contributie a femeilor ‘este intotdeauna un factor determinant, fara de care Biserica nu poate sa traiasca’, a raspuns papa, care a clarificat ca ‘slujirea preoteasca este rezervata de catre Domnul, asa cum stim preabine, barbatilor’. Potrivit episcopului Romei, punctul ‘decisiv’ al problemei este urmatorul: ‘Nu barbatul este cel care face ceva, ci faptul ca preotul, fidel misiunii sale, conduce, deoarece – prin sacrament – Hristos Insusi conduce, fie prin Euharistie, fie prin alte sacramente, astfel incat este intotdeauna Hristos Cel care prezideaza. Totusi, este oportun sa ne intrebam daca si in slujirea ministeriala este posibil sa se ofere mai mult spatiu, mai multe pozitii de responsabilitate femeilor’.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…