22 de copii și tineri din Uricani, Valea de Brazi și Câmpu lui Neag, județul Hunedoara, au vizitat luni, pentru prima dată, Palatul Patriarhiei.
Acțiunea, desfășurată în perioada 12-15 aprilie și intitulată „Împreună, prin cultură, în București”, face parte dintr-un proiect care își propune să revitalizeze prin cultură și turism comunitatea locală din Ținutul Momârlanilor.
„A fost un proiect amplu, aproape un an și jumătate am lucrat la el, cu 80 de copii”, a explicat Claudia Șandru, președinta Asociației Ținutul Momârlanilor.
„Am avut și o parte culturală, în care am prezentat o parte din rețeta covrigului tradițional momârlănesc și am împletit baiera de la traista momârlănească, iar apoi s-a lucrat cu 80 de copii în 48 de ateliere de educație non-formală.”
Două astfel de ateliere, coordonate de Adriana Ene de la Trinitas TV, au avut loc, duminică și luni, la Muzeul Național al Satului din București, chiar în apropiere de Gospodăria tradițională țărănească adusă din Câmpu lui Neag.
Cei 22 de elevi care au venit la București au fost selectați dintre cei mai consecvenți și implicați participanți la atelierele desfășurate pentru ei acasă, în județul Hunedoara.
Însoțiți de Prof. Elena Ziub și alți trei adulți, ei au vizitat obiective turistice din București, printre care Palatul Patriarhiei și biserici istorice ale Capitalei. Vizita a fost susținută de Primăria Uricani.
Proiectul și-a propus să le ofere copiilor din zone îndepărtate accesul la cunoașterea patrimoniului cultural național. Pe de altă parte, activitățile au și scopul de a face cunoscute așezările de pe Valea Jiului potențialilor turiști.
Claudia Șandru, mamă a trei copii, a venit cu 15 ani în urmă din Valea Jiului la București. De-a lungul timpului, întorcându-se pentru vacanțe în această zonă defavorizată, s-a hotărât să înființeze, în 2021, Asociația Ținutul Momârlanilor, pentru a veni în sprijinul comunității.
Foto credit: Facebook / Maxer Ana Maria
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews