PALATUL PATRIARHIEI VA FI PUS ÎN VALOARE CU FINANȚARE DIN FONDURI EUROPENE

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

În ziua de 29 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Domnul Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, au semnat contractul de finanțare din fonduri europene a lucrărilor de consolidare, reabilitare și restaurare a Palatului Patriarhiei.

Edificiul Palatului Patriarhiei a fost construit la începutul secolului al XX-lea pe locul fostei clădiri a Adunării Deputaților, pe terenul Mitropoliei Țării Românești potrivit hrisoavelor vremii, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din țară. Ansamblul de clădiri format din Catedrala Patriarhală, Reședința Patriarhală și Palatul Patriarhiei este situat pe vatra Mănăstirii Sfinții Împărați Constantin și Elena, ctitorită între anii 1656-1658 de domnitorul Țării Românești, Constantin Vodă Șerban Basarab.

De-a lungul timpului, clădirea actualului Palat al Patriarhiei a suferit numeroase modificări, cea mai importantă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbușit în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.

În anul 1997, datorită intensificării activității misionare, sociale și culturale a Bisericii Ortodoxe Române, clădirea construită pe terenul Mitropoliei Țării Românești a fost dată în folosință Patriarhiei Române. În data de 6 decembrie 2010, prin hotărârea Guvernului României, nr. 1229/2010, Palatul Patriarhiei a trecut în proprietatea Patriarhiei Române.

În Palatul Patriarhiei sunt organizate permanent numeroase activități misionare, educaționale, sociale și culturale ale Patriarhiei Române, precum și conferințe, congrese, seminarii, simpozioane cu participare națională și internațională.

După finalizarea lucrărilor de consolidare, reabilitare și restaurare, Palatul Patriarhiei va găzdui multiple expoziții permanente și temporare și va deveni unul din principalele obiective turistice ale Capitalei României, fiind deschis spre vizitare publicului.

Comentarii Facebook


Știri recente