Palatul Patriarhiei a gazduit seminarul cu tema ‘Cancerul, de la preventie la paleatie’

In prezenta PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a desfasurat astazi, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, seminarul cu tema ‘Cancerul, de la preventie la paleatie’. La eveniment au participat reprezentanti ai asociatiilor de preventie a cancerului, ai unor universitati din tara, medici, asistenti sociali si preoti. Mai multe detalii despre acest seminar am aflat de la parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Au participat, si in egala masura au sustinut comunicari la tema seminarului, medici, preoti, psihologi si asistenti sociali implicati in prevenirea cancerului, a tratamentului paleativ si asistenta bolnavilor de cancer. Aici as mentiona prezenta preotilor din spitalele de profil din Bucuresti, ca si a dr. Pavel Chirila care a infiintat sub egida Arhiepiscopiei Bucurestilor un centru de paleatie pentru bolnavii in stadiul terminal’.

In deschiderea seminarului, PF Parinte Patriarh Teoctist a adresat participantilor un cuvant de binecuvantare si a subliniat faptul ca, pentru Biserica, implicarea in problemele societatii este o prioritate. ‘In deschiderea seminarului, PF Parinte Patriarh Teoctist a adresat un cuvant de binecuvantare participantilor in care, printre altele, a subliniat intai de toate faptul ca, pentru Biserica, implicarea in problemele societatii reprezinta o prioritate si, in mod special, dupa 1990, Biserica a incercat sa-si reia locul firesc in mijlocul societatii romanesti. Referindu-se strict la tema seminarului, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat faptul ca boala nu reprezinta doar o suferinta a trupului, ci ea, asa cum constientizam cu totii, are o stransa legatura si cu sufletul, subliniind importanta mijloacelor spirituale, a rugaciunii, a postului si a Sf. Taine, atat in pastrarea echilibrului existentei fiecaruia dintre noi, dar in egala masura si in restabilirea echilibrului vietii umane in urma bolii. Starea trupeasca precara pune la incercare puterile sufletesti, a subliniat PF Sa, creand solidaritate, grija, daruire, pretuire si rabdare, conducand de fiecare data la credinta si intelepciune. Daca sanatatea este o notiune relativa, adevaratul opus al bolii este insasi viata, pentru care orice om ii multumeste lui Dumnezeu’, a adaugat parintele consilier Constantin Stoica.

De asemenea, parintele consilier Constantin Stoica ne-a aminteste si despre inaugurarea Centrului-Pilot de Preventie si Diagnostic in Cancer, din incinta Institutului ‘Victor Babes’, din Bucuresti, eveniment ce a avut loc ieri: ‘Sub patronajul Patriarhiei Romane, Asociatia romana de preventie a cancerului si Arhiepiscopia Bucurestilor au inaugurat un centru-pilot de preventie si diagnostic in cancer, situat in incinta Institutului ‘Victor Babes’ din Bucuresti, cu scopul de a raspunde nevoii de educare si prevenire in confruntarea cu boala, avand ca mesaj lait-motivul ‘Pretuieste viata’. Concret, Arhiepiscopia Bucurestilor, prin preotii de parohie, dar si prin preotii angajati in asistenta sociala, va incerca sa faca educatie inainte de toate in randul credinciosilor, in legatura cu aceasta boala, plecand si de la concluzia aproape unanim acceptata asupra precaritatii cunostintelor semenilor nostri referitoare la boala, in general, si la cancer, in special. La inaugurarea de ieri a centrului-pilot, din partea Bisericii Ortodoxe Romane a participat PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, care a prezentat mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai corpului medical din Bucuresti, precum si doamna ambasador al statului Israel la Bucuresti, Rodica Gordon’.

Comentarii Facebook


Știri recente