P.S. Daniil Stoenescu, Episcop vicar al romanilor ortodocsi din Iugoslavia

La 22 februarie a.c., Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales pe Arhimandritul Daniil Stoenescu in functia de Episcop vicar al Mitropolitului Banatului, cu sarcina de administrator al Episcopiei ortodoxe romane din Iugoslavia. In felul acesta a devenit efectiva decizia din urma cu cinci ani a Bisericii Ortodoxe Romane de a ridica Vicariatul ortodox roman de la Varset la rangul de Episcopie, dupa cum Vicariatul sarb de la Timisoara si-a reluat statutul de Episcopie, la care a trebuit sa renunte in anii regimului comunist. Vicariatul de la Varset a fost infiintat in 1971 si a functionat cu trei protopopiate: Varset, Panciova si Toracul Mic. Noua Episcopie va avea resedinta la Panciova.

P.S. Pr. Daniil Stoenescu s-a nascut la 23 septembrie 1957 in satul Hatagel din comuna Densus, judetul Hunedoara. A absolvit in 1977 cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Caransebes, iar in 1982 pe acelea ale Institutului Teologic Universitar din Sibiu, luandu-si licenta in Teologie la disciplina Patrologie. In anii 1982-1985 a urmat cursurile postuniversitare pentru doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, sectia Teologie istorica – Patrologie, iar in februarie 1988 a sustinut examenul aprofundat pentru doctorat in acelasi Institut. In perioada 1993-1996 a fost bursier al Bisericii Ortodoxe din Grecia la Facultatea de Teologie a Universitatii din Tesalonic; si-a sustinut teza de doctorat in octombrie 1996 cu lucrarea Invataturi dogmatice in Apophthegmata Patrum.

A intrat in monahism la 25 martie 1984 la manastirea Hodos-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, fiind hirotonit preot pe seama acestei manastiri la 1 aprilie 1984. Din 1991 este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad, disciplina Patrologie si Literatura postpatristica. Din aprilie 1986 pana in septembrie 1996 a slujit ca preot duhovnic la manastirea Prislop (Silvasu de Sus – Hunedoara). De la aceasta din urma data a slujit ca preot la biserica monument istoric (cea mai veche din Romania) de la Densus.

A publicat 50 de studii si articole de specialitate in revistele si periodicele bisericesti si are in manuscris un Curs de teologie patristica si lucrarea 500 de Capete gnostice, teologice si patristice. Cunoaste limbile greaca si franceza. In 1999 a ctitorit schitul Schimbarea la Fata din muntii Retezat. Este invatacelul marelui duhovnic Pr. Arsenie Boca (1910-1989) al carui mormant din cimitirul manastirii Prislop este, de 11 ani, un loc de pelerinaj pentru credinciosi din toata tara, care sunt incredintati ca vin aici sa se atinga de crucea unui viitor sfant al Bisericii Ortodoxe Romane.

(Viata cultelor, 12 martie 2001)

Comentarii Facebook


Știri recente