Osemintele mitropolitului Varlaam al Moldovei au fost scoase din mormantul sau

Osemintele mitropolitului Varlaam al Moldovei au fost scoase astazi din mormantul aflat la Manastirea Secu, judetul Neamt. Osemintele au fost curatate si asezate intr-unul din paraclisele Manastirii Secu, unde, in data de 30 august a.c., va avea loc proclamarea oficiala a canonizarii mitropolitului Varlaam. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Inca de aseara au inceput sapaturile la mormantul Sf. Mitropolit Varlaam, iar astazi s-a ajuns in camera mormantului, mormant care a fost in mod evident jefuit, insa a fost refacut in mod succesiv. Astazi am gasit cea mai mare parte a osemintelor mitropolitului, insa amestecate cu elemente de moloz, de constructii, var, partea de jos a mormantului fiind aproape inundata de apa, iar umiditatea si varul in mod normal trebuia sa distruga toate elementele acestea umane, insa, spre surprinderea noastra, craniul si oasele care s-au pastrat, s-au pastrat intregi si au o culoare galbena, o culoare frumoasa. Au fost curatate, au fost asezate in unul din paraclisele Manastirii Secu, unde, in 25 august, vor fi pregatite pentru a fi asezate definitiv in racla care se va realiza pentru moastele Sf. Varlaam si tot atunci se va oficia si ultimul Parastas pentru odihna sufletului mitropolitului Varlaam, dupa care, pe 30 august, va fi proclamarea solemna, iar credinciosii vor putea sa se inchine sfantului si la moastele acestuia’.

De asemenea, parintele vicar Varlaam Merticariu ne-a vorbit si despre alte descoperiri facute in timpul sapaturilor facute la mormantul mitropolitului Varlaam de la Manastirea Secu: ‘S-au mai gasit si cateva elemente de inventar, si anume fragmente de tesatura, de vesminte, candela care a fost asezata in mormant, un vas de ceramica, Crucea de calugarie a mitropolitului care a putrezit, insa se pastreaza perfect forma ei, in negativ, in lutul compact care a fost scos din mormant. Toate acestea vor fi restaurate, conservate si vor fi asezate intr-un colt special din muzeul manastirii. De asemenea, mormantul va fi amenajat, va fi pastrat intr-o nisa care va fi acoperita cu sticla pentru ca pelerinii sa poata vedea mormantul gol din care au fost scoase sfintele moaste. In mormant s-au mai gasit fragmente din fresca de zid, ceea ce ne poate sugera faptul ca inainte de inmormantarea mitropolitului aceasta biserica ar fi putut avea, cel putin partial, pictura in exterior’.

Canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei a fost aprobata in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 12 – 13 februarie 2007, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu data de pomenire 30 august.

Comentarii Facebook


Știri recente