Ortodoxia românească, în floarea vârstei la Genzano di Roma

Aproape de inima Italiei, chiar lângă Roma, un mic oraș situat pe Via Appia adăpostește o tânără comunitate românească, care promite să devină una din cele mai înfloritoare mărturii ale Ortodoxiei românești de pe pământul italic. Este vorba de Parohia Ortodoxă Română ‘Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana’ din Genzano di Roma.

Recent, parohia și-a prăznuit hramul pentru a treia oară în perioada ei de existență, moment încununat de sfințirea catapetesmei și a tuturor icoanelor de pe zidurile bisericii. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, înconjurat de un sobor format din 11 preoți și doi diaconi. ‘Au fost prezenți peste 400 de credincioși din parohie și din împrejurimi, iar la slujbă au asistat, de asemenea, Excelența Sa Marcelo Semeraro, Episcopul romano-catolic din Albano Laziale, primarul orașului Genzano di Roma, Flavio Gabbarini, preoții catolici din oraș și câteva surori ale mănăstirii catolice din vecinătate. Episcopul catolic a primit din partea parohiei o icoană a Maicii Domnului, ‘Ocrotitoarea Sfântului Munte Athos’, iar ceilalți invitați au primit în dar icoana Sfintei Anastasia’, a declarat părintele Răzvan Mihai Săvescu, parohul parohiei, care este și secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Siluan, pentru toate eforturile susținute pentru îngrijirea și creșterea parohiei. Apoi, așa cum cere tradiția creștinească, după slujbă a mai avut loc și agapa de hram, în grădina unui restaurant din apropiere, unde au participat peste 600 de persoane, iar Grupul folcloric ‘Datina’ din orașul italian Ladispoli a prezentat un spectacol de dansuri și cântece populare românești.

O mică parte din România, în mijlocul Italiei

Comunitatea de aici a participat anul acesta, la invitația administrației locale, la Sărbătoarea Pâinii (Festa del Pane), desfășurată în centrul orașului Genzano di Roma, cu un stand de prezentare și degustare a produselor de panificație tradiționale românești. Astfel, italienii au gustat și apreciat pâinea de casă, colacii și covrigii tradiționali, cozonac, pască cu brânză, brânzoaice, plăcinte, saleuri și diverse prăjituri făcute în casă. Participarea parohiei la acest eveniment a fost un succes, contribuind la integrarea românilor în comunitatea și societatea italiană. Anul viitor, comunitatea și-a propus să participe la o altă importantă sărbătoare italiană, numită Infiorata, o sărbătoare cu ecou mondial, la care participă mii de persoane. La acest eveniment, de-a lungul unui bulevard istoric al orașului, se realizează zeci de tablouri și icoane, folosindu-se numai petale de flori de toate culorile. Credincioșii de aici s-au hotărât deja să execute icoana Sfintei Anastasia, în semn de recunoștință pentru tot ajutorul ei.

Parohia a fost înființată de către Preasfințitul Părinte Siluan Șpan, Episcopul ortodox român al Italiei, la data de 18 iulie 2009, când a fost săvârșită prima slujbă ortodoxă românească a acestei parohii. De atunci, parohia a împlinit trei ani, dar, chiar și la această vârstă tânără, parohia românească reușește să crească, asemenea unui aluat bine frământat. Din 22 decembrie 2009, parohia păstrează ca pe un odor binecuvântat o părticică din cinstitele moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Anastasia, ocrotitoarea bisericii, primite în dar de la Excelența Sa Marcello Semeraro, Episcopul romano-catolic din Albano Laziale. De atunci, credincioși din toate împrejurimile vin și se închină sfintei, cerând ajutorul și ocrotirea ei.

‘O duminică de neuitat alături de persoane minunate!’

La 30 octombrie 2009, parohia și-a sărbătorit pentru prima oară hramul, ocazie pentru care a fost adusă o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Calinic de la Cernica. Părintele paroh ne-a povestit că, deși parohia avea abia câteva luni de la înființare, numărul mare de credincioși care au sosit încă de la primele ore ale dimineții au impresionat pe toți trecătorii. Atunci au fost puse și primele răsaduri ale prieteniei dintre această comunitate și tinerii Asociației Nepsis, care se întorc adesea la Genzano di Roma pentru a se închina Sfintei Anastasia și a vizita împrejurimile care fac parte dintr-o frumoasă rezervație naturală. La distanță de câțiva kilometri se află lacul Albano, lac de origine vulcanică, înconjurat din toate laturile de munți, și un pic mai departe se ridică localitatea Castel Gandolfo, ce găzduiește reședința de vară a Papei. Un an mai târziu, de ziua hramului, a fost adusă din România racla cu sfintele moaște ale Sfântului Haralambie și ale Sfântului Procopie, de la Parohia Hălăucești din Arhiepiscopia Iașilor.

Tinerii care s-au perindat pe aici, fie români, fie străini, au adunat nenumărate amintiri. ‘Am petrecut o duminică de neuitat, alături de persoane minunate! Mulțumesc din suflet gazdelor pentru primirea caldă și pentru apropierea de plaiul, folclorul, tradițiile strămoșești și, nu în ultimul rând, de credința noastră, cea dreaptă. Mă bucur nespus că am avut ocazia să mă închin și să mă rog cinstitelor moaște ale Sfintei Anastasia’, a spus Ecaterina Damian, de la Parohia ‘Sfântul Mina’ din Roma. O altă tânără, din Ucraina, a fost impresionată de legătura frățească dintre creștini, așa cum a văzut-o în Genzano di Roma. ‘A fost pur și simplu minunat! Mi-au plăcut foarte mult dansurile și cântecele tradiționale din România. Oamenii au fost foarte amabili și deschiși cu noi. A fost foarte frumoasă Sfânta Liturghie, am fost impresionată să văd atât de mulți oameni. Rugăciunea are o forță unificatoare și m-am simțit acasă. Sfânta Anastasia e un simbol al legăturii dintre lumea catolică și ortodoxă, este o purtătoare de speranță și pace, și mai ales în vremurile noastre avem nevoie să ne rugăm pentru reconciliere a popoarelor’, a spus Nataliya Veresh. (Articol publicat în Săptămânalul Lumina de Duminică din data de 20 noiembrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente