Originile și sensul spiritual al pelerinajului

În luna octombrie, ortodocșii români participă la două dintre cele mai cunoscute și îndrăgite pelerinaje din cursul anului, cel de la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, și cel de la București, la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

În sens larg, pelerinajul este expresia dorului oamenilor după Dumnezeu și sfințenie, este drumul pe care îl facem fiecare dintre noi spre propria desăvârșire, atunci când auzim chemarea Sfintei Treimi.

„Originea pelerinajului creștin trebuie în primul rând căutată în întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și condiția pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-a descoperit-o pentru fiecare dintre noi și aceea că suntem călători, pelerini pe acest pământ”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele consilier Gheorghe Holbea de la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

De la protopărintele Adam și patriarhul Avraam până la Sfântul Apostul Pavel, care merge la Roma pentru a primi martiriul, toată istoria mântuirii oamenilor poate fi văzută ca un mare pelerinaj.

Ortodocșii români, iubitori de Biserică și de Sfinți, au luat mereu drumul sihăstriilor, chiar și în perioada comunistă, pentru a lua binecuvântare de la cuvioșii duhovnici sau pentru a se închina la moaștele sfinților pe care le adăpostesc multe din bisericile noastre.

Anul acesta, la Iași, pelerinii se închină și la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Policarp al Smirnei. La București, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei României, credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Patra, Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente