Originea pelerinajelor

Pelerinajul de Florii, devenit traditional in Arhiepiscopia Iasilor, s-a desfaurat astazi intre orele 12.00 si 19.30. Pelerinajul a inceput in Protopopiatul Saveni si s-a incheiat la Ceahlau. In municipiul Iasi, au mers in pelerinaj preotii si credinciosii din cele doua Protopopiate, Iasi I si II. In Iasi, ultimul pelerinaj de Florii organizat inainte de revolutia din 1989 a avut loc in 1947. Traditia a fost reluata in 1990, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I si paroh al Bisericii ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’, Barboi: ‘Aceasta traditie locala a apartinut Bisericii Barboi si consider ca inca apartine intregii Arhiepiscopii, si e foarte frumos si placut ca exista aceasta infratire si este acest duh al dragostei, al comuniunii, cu toate Protopopiatele si cu toti credinciosii si preotii. Timpul de incepere a acestei traditii nu-l cunoastem cu exactitate, insa stim ca ultima data ea a fost tinuta in 1947, iar in anul urmator a fost interzisa’.

Parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II, ne-a subliniat importanta acestui pelerinaj pentru intarirea in credinta a preotilor si credinciosilor: ‘Pentru noi, pelerinajul este o binecuvantare a lui Dumnezeu si este o binecuvantare pentru toti locuitorii municipiului Iasi, pentru faptul ca au posibilitatea ca impreuna sa se intruneasca pentru a participa la aceasta rugaciune si cantare comuna catre Atotputernicul Dumnezeu. Si in anii trecuti am trait cu bucurie acest moment, dar observ ca de la an la an aceasta bucurie este din ce in ce mai mare, pentru ca daca acum 4-5 ani in urma la acest pelerinaj participau doar 20-25 de preoti si cateva sute de credinciosi, anul trecut s-a estimat la aproape 2000 de credinciosi care au participat la acest pelerinaj si peste 60 de preoti slujitori, fapt care ne bucura pe toti pentru ca fiecare isi lasa ale lui si merge pentru o impreuna slujire si rugaciune cu ceilalti’.

Pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Stanilaoe’ din Iasi, ne-a vorbit despre originile pelerinajelor la locurile sfinte din tara noastra: ‘As putea aminti fara a cunoaste numele de un pelerinaj sau chiar de mai multe organizate in Egipt, pentru ca in Dobrogea s-au descoperit nu demult mai multe ulcioare cu chipul Sf. Mucenic Mina, la care credinciosii ortodocsi au avut si au pana astazi o foarte mare evlavie, si acele ulcioare au fost aduse de la mormantul Sf. Mina undeva in apropiere de Alexandria, ele datand din veacul al V-lea sau al VI-lea. Aceste pelerinaje au continuat mai cu seama in mileniul al II-lea crestin, in Muntele Athos, la Manastirea ‘Sf. Ecaterina’ din Sinai, incat se poate vorbi si de un pelerinaj romanesc foarte vechi, cu personalitati cunoscute care au scris despre acest pelerinaj, incat a fost foarte prezent, foarte viu, fiind si un pelerinaj intern, in sensul ca erau vizitate locuri sfinte din tara noastra, marile manastiri care detineau relicve sfinte si icoane facatoare de mnuni, toate acestea constituind de-a lungul timpului, pentru credinciosi, locuri de pelerinaj’.

Comentarii Facebook


Știri recente