Orice om credincios trebuie să fie și milostiv

Cu prilejul cinstirii celui de-al doilea hram, „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, osteneala preoților și jertfelnicia credincioșilor Parohiei „Buna Vestire” – Giulești, Protoieria I Capitală, au fost răsplătite ieri, 25 noiembrie, prin primirea unui nou veșmânt al harului pentru lăcașul de cult. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Primirea veșmântului cel nou al lăcașului de cult, cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, a fost urmarea firească a încheierii lucrărilor de consolidare, restaurare și împodobire a bisericii din ultimii ani. „Acest lăcaș de cult a mai fost sfințit, prima oară la finalizarea construcției bisericii, apoi în urma lucrărilor de reconstrucție cauzate de bombardamentul asupra altarului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram, „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent în mijlocul nostru și a îmbrăcat biserica parohiei noastre într-o haină nouă și frumoasă, ca o mireasă a lui Hristos”, a precizat pr. paroh Lucian Gheorghe.

În ziua resfințirii lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, între care amintim pe pr. consilier patriarhal Michael Tița și pr. protopop Vasile Dumitru al Protoieriei I Capitală. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Symbol” al Patriarhiei Române.

Resfințirea bisericii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a explicat la final semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei duminicii a 30-a după Rusalii, în care se arată că orice om credincios trebuie să fie și milostiv, pentru că Tatăl nostru Cel din ceruri este milostiv, iar Împărăția lui Dumnezeu se poate lua numai prin milostenie, fiindcă „atunci când suntem milostivi, Dumnezeu Cel milostiv Se recunoaște în cei milostivi, iar cei milostivi Îl înțeleg și Îl iubesc și se pot apropia de El în bucuria și slava iubirii milostive a Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României. Dregătorul bogat, de care amintește Sfânta Evanghelie, era evlavios, cuvios, împlinitor al legilor Vechiului Testament, dar în adâncul sufletului său se ascundea patima lăcomiei de averi materiale, lipsindu-i milostenia. „Potrivit tradiției Bisericii noastre, acest tânăr, după un an de luptă cu el însuși, s-a hotărât totuși și a vândut averile și a împărțit banii săracilor, devenind unul dintre cei care Îl urmau pe Iisus. Chiar se spune că a devenit Episcop în Asia Mică. A fost nevoie de un timp de luptă nu cu alții, ci cu sine însuși. A fost nevoie de o răstignire interioară între a împlini sfatul Mântuitorului Hristos sau a rămâne în continuare legat de bogățiile materiale”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că cel care face milostenie dobândește comori în ceruri, fiindcă după despărțirea sufletului de trup, de toate cele materiale, luăm în sufletul nostru doar lumina faptelor bune. „Când am făcut o milostenie, se luminează sufletul nostru, pentru că în primul rând se luminează sufletul celui care a primit milostenia noastră ca pe un dar de la Dumnezeu, iar Dumnezeu a folosit mâinile noastre ca să ajute pe cel care e nevoiaș și s-a rugat Lui ca să fie ajutat. În felul acesta, o faptă bună se transformă în sufletul nostru într-o calitate numită bunătate”, a mai spus PF Patriarh Daniel.

Suflete pline de lumină s-au învrednicit a avea și sfinții mari mucenici prăznuiți ieri, Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea intelectualilor și a tinerilor, și Sfântul Mercurie, pomeniți de Preafericitul Părinte Patriarh spre a le fi credincioșilor modele de bunătate, milostenie și mărturisire a dreptei credințe pentru dobândirea mântuirii întru Hristos.

La final, Patriarhul României a acordat preotului paroh Lucian Gheorghe ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, iar preoților slujitori Marin Voinea, Nicolae Ene, Matei Velea, Ionuț Tutea, diaconului Marian Ungureanu și pictorului restaurator Gheorghe Albu diploma de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit parohiei o cruce de binecuvântare, cărți liturgice și duhovnicești, iar credincioșilor, câte o iconiță cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Din partea parohiei „Buna Vestire” – Giulești, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o icoană a praznicului Bunei Vestiri.

Cu prilejul resfințirii acestui lăcaș de cult, credincioșii au avut bucuria de a intra și a se închina în altar până la miezul nopții.

Comentarii Facebook


Știri recente