Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au participat ieri, la Camera Deputatilor, la masa rotunda pe tema proiectului legii libertatii religioase si regimului general al cultelor din Romania, considera textul proiectului neconstitutional si au cerut retragerea acestuia, informeaza Rompres. Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Nicolae Paun, a promis ca toate opiniile formulate de catre participanti vor fi transformate in amendamente. De asemenea, in cazul in care se va formula un raport de respingere a legii, acesta va fi votat in plen de catre comisia juridica si de cea a drepturilor omului. Termenul de prezentare a raportului in Parlament este 20 martie a.c., iar dezbaterile pe fond pentru fiecare articol in parte vor demara saptamana viitoare. Directorul din Ministerul Culturii si Cultelor, Stefan Ionita, a subliniat ca textul este ‘emanatia cultelor din Romania’, redactat impreuna cu acestea si ca initiatorii proiectului nu mai pot interveni pe text, ci numai Parlamentul. Presedintele Asociatiei Generale a Romanilor Uniti, Greco-Catolici (AGRU), Laurentiu Moisil, a afirmat ca legea este neclara in ceea ce priveste dreptul de organizare a unei justitii confesionale. ‘Faptul ca acest proiect a trecut prin Senat fara sa se discute amendamentele, prin acceptare tacita, mi se pare o incalcare a democratiei’. PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a precizat ca legea cultelor, fiind de natura organica, nu prevede problema retrocedarilor in mod special, pentru aceasta existand o lege speciala. Referitor la justitia proprie a bisericilor in privinta problemelor disciplinare interne, PS Ciprian Campineanul a spus ca acestea tin de principiul constitutional al autonomiei cultelor. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane sustine proiectul de lege si a spus ca acesta trebuie aprobat cat mai repede. Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului a precizat ca dezbaterea nu a fost una pe fond, dar ca se vor organiza in continuare un seminar si cate o intalnire dupa dezbaterea fiecarui capitol din proiectul de lege.
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica a 3-a după Rusalii
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica a 3-a după Rusalii, 3 iulie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va…
Preotul martir Haralambie Balamace va fi omagiat la Muzeul Țăranului Român
Preotul Haralambie Balamace va fi omagiat duminică la Muzeul Național al Țăranului Român în cadrul unei conferințe susținută de Pano Bakalli. Pano Bakalli este preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda. Fundaţia „Nicolae Iorga” din Saranda a fost înființată în…
Patrimoniul cultural din Alba Iulia poate fi explorat cu ajutorul codurilor QR
Un număr de șaizeci și cinci de obiective turistice și religioase din Municipiul Alba Iulia vor avea câte o plăcuță turistică cu un cod QR prin care cei interesați pot afla informații despre acestea în cinci limbi.…