Ordinul național Steaua României oferit la Vatican

Recent, la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, ambasadorul României, Bogdan Tătaru Cazaban, a înmânat însemnele Ordinului național „Steaua României” în grad de comandor Excelenței Sale, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Distincția, oferită prin decret prezidențial, exprimă apreciere pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor dintre Sfântul Scaun și România, informează Ziarul Lumina.

Cu această ocazie, ambasadorul României a făcut o succintă prezentare a personalității Cardinalului Koch. Subliniind vocația ecumenică a României, „țară punte” între Orient și Occident, ambasadorul român a evocat drept moment de vârf vizita întreprinsă în România de Papa Ioan Paul al II-lea în 1999. De asemenea, a apreciat sprijinul acordat de Biserica Catolică comunităților românești din diasporă și pentru formarea universitară a studenților ortodocși. „În acești ultimi ani, fenomenul migrației a pus în lumină în mod intens virtutea ospitalității frățești, izvorâtă dintr-o teologie pusă în practică de Consiliul pontifical condus de dumneavoastră, ca rod al Conciliului Vatican II, „care, potrivit <i>Decretului Unitatis redintegratio</i>, a avut ca unul din principalele obiective promovarea restabilirii unității între toți creștinii”. Căci această ospitalitate, ca și sprijinul acordat la nivelul pregătirii universitare a studenților ortodocși, nu reprezintă doar răspunsul evanghelic la demnitatea persoanei, ci este și expresia unei receptivități profunde, în respectul identității fiecăruia”, a arătat ambasadorul României, Bogdan Tătaru Cazaban.

Cardinalul Koch a mulțumit pentru înalta distincție și a amintit de cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană desfășurată în 2007 în România, la Sibiu. Referindu-se la dialogul dintre bisericile creștine, a arătat că „așa cum lumina naturală poate fi percepută sub forma unor numeroase refracții și nu apare decât așa în totalitatea spectrului său, tot astfel lumina lui Hristos este reflectată în diferitele nuanțe care reprezintă diferitele tradiții ecleziale și culturale ale creștinătății. Când acestea sunt legate între ele, ceea ce apare este bogăția luminii lui Hristos”.

La finalul ceremoniei, Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a adresat celor prezenți un cuvânt de salut, în care a relevat buna colaborare cu Cardinalul Koch pe problematica comunităților românești din diasporă încă din perioada în care acesta a ocupat funcțiile de episcop de Basel și de președinte al Conferinței episcopale catolice din Elveția.

La ceremonie au fost prezenți reprezentanți ai Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, clerici din dicasteriile pontificale, ambasadori ai statelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun, Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, preoți ortodocși și catolici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…