Colegiul National ‘Mihai Eminescu’, unul dintre liceele de elita din Oradea, ar putea sa-si piarda sediul ultracentral. In urma procesului dintre primarie si urmasii ordinului calugarilor Premonstratens, cladirea ar putea fi retrocedata celor din urma. Ordinul Premonstratens a fost proprietarul cladirii inainte de nationalizarea din perioada comunista, iar acum urmasii acestuia revendica imobilul, mentioneaza informatia.ro. Pretentia a fost ridicata de un anume preot Fejes Rudolf Anzelm, intitulat Vicar General al Prepoziturei Ordinului Canonic Premonstratens din Oradea. Desi s-a reinfiintat doar de cativa ani si are numai patru membri, bizarul ordin a existat cu adevarat si are radacini la fel de lumesti ca stilul de viata al intemeietorului sau. Desi avea sa moara ca arhiepiscop de Magdenburg, principele Norbert era in tinerete indragostit de chefuri si vanatori. Familia l-a incredintat spre educare unei manastiri, dar mediul nu a reusit sa-l indeparteze pe baiat de placerile mondene. Trecand intr-o zi printr-o padure, nobilul a fost traznit din senin. Cand s-a trezit din lesin, se spune ca tanarul a realizat puterea judecatii divine si s-a decis sa se calugareasca. Asa s-a infiintat Ordinul Premonstratens, primul juramant calugaresc organizandu-se la Craciunul anului 1121, chiar in padurea unde Norbert fusese traznit: Premontre. La Oradea, prima manastire a ordinului s-a infiintat dupa noua ani. Calugarii de aici au fost puternic finantati de grofii maghiari, pentru care ridicau rugi, insa activitatea lor nu s-a limitat nicidecum la atat. Ordinul Premonstratens nu a fost abolit formal niciodata de regimul comunist. De activat, insa a reinceput sa o faca abia in 1999, cand a primit personalitate juridica in cadrul Bisericii Romano-Catolice, dar cu un mare grad de autonomie fata de aceasta. Vicarul General Fejes Rudolf Anzelm nu este, in ciuda titlului sonor, decat un tanar de circa 32 de ani, absolvent al Facultatii ‘Gregorianaa din Roma. La ora actuala, Colegiul ‘Mihai Eminescu’ functioneaza ca si chirias al Administratiei Patrimoniului Imobiliar (API) in cladirea de pe strada Roman Ciorogariu nr. 18. Aici invata aproape 1.500 de elevi si predau peste 100 de profesori. Mutarea institutiei de invatamant oradene ar echivala insa cu disparitia sa, deoarece prestigiosul liceu si-ar pierde identitatea. In cazul unui verdict favorabil calugarilor, orasul nu are o alta cladire similara pentru transferul intregului liceu.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…