Oră practică de Religie, pelerinaj la mănăstiri

La Școala Gimnazială nr. 18 din Galați a avut loc, sâmbătă, 17 aprilie, Cercul pedagogic al profesorilor de religie. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, profesorii de religie, alături de elevi și de profesori de la alte discipline de studiu, au efectuat o excursie tematică la mănăstirile reprezentative din județul Galați.

Așezată sub genericul ‘Călătorind cu Dumnezeu – pelerinajul la biserici și mănăstiri’, întâlnirea s-a dorit a fi o lecție practică, menită să îmbine armonios metodele didactice cu cele duhovnicești, urmărindu-se formarea și zidirea sufletească atât a micilor creștini, cât și a cadrelor didactice. Cadrele didactice s-au întâlnit la Școala nr. 18, unde s-a rostit rugăciunea de plecare în călătorie, urmată de un cuvânt de bun-venit rostit de părintele diacon Daniel Bejan, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Galați.

Au fost vizitate mănăstirile ‘Buciumeni’, ‘Adam’ și ‘Cudalbi’, pe parcursul traseului elevii prezentând, înainte de fiecare obiectiv vizat, câte un scurt istoric al fiecărui lăcaș. Profesorii au putut ‘învăța’ de la elevii lor, dar au văzut și modul în care aceștia din urmă percep și înțeleg reperele religioase predate la orele de curs, informează „Ziarul Lumina”.

La Mănăstirea Buciumeni s-a desfășurat cea de-a doua parte a cercului pedagogic, care a început cu o slujbă de Te-Deum în biserica mănăstirii. A fost susținută, cu ajutorul unei prezentări Power Point, prelegerea ‘Înțelesul și folosul pelerinajului’, după care domnul profesor Mihai Patriche a susținut referatul ‘Anul Crezului ortodox și Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române’. Prelegerile au fost urmate de propuneri și discuții. Toți participanții și-au exprimat bucuria pentru această noutate la nivel de formare continuă a profesorilor de religie și s-au evidențiat folosul pelerinajului creștin și rolul activităților practice în educația moral-religioasă.

La Mănăstirea Adam, după participarea la slujba Vecerniei și închinarea la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ieromonahul Serafim Filip a adresat un frumos cuvânt pelerinilor, amintind faptul că ‘orice altar poate fi un loc de pelerinaj, pentru că acolo sălășluiește Hristos’. Itinerariul duhovnicesc a continuat la Mănăstirea Maicii Domnului din Cudalbi. Maica stareță Mariani Popa a arătat importanța orei de religie, subliniind faptul că ‘sămânța cuvântului trebuie sădită cu grijă în sufletele copiilor, iar aceasta va rodi negreșit cu ajutorul lui Dumnezeu’.

Un bun prilej de a fixa cunoștințele teoretice

Punctul final al întâlnirii l-a constituit evaluarea activităților prin completarea unui chestionar. Profesorii participanți au apreciat că prin vizitarea celor trei mănăstiri s-a realizat îmbogățirea spirituală a elevilor, precum și descoperirea într-un mod cât mai concret a prezenței lui Dumnezeu. ‘Acest pelerinaj îmi va rămâne în minte ca o plăcută amintire, având ocazia să explorăm îndeaproape viața de la mănăstire. Maicile au fost foarte ospitaliere și de asemenea am avut plăcerea de a participa la slujbe. Este de apreciat faptul că s-a dorit și participarea elevilor la această activitate, care a avut scopul de a apropia de Dumnezeu o generație, din păcate, îndepărtată de viața religioasă’, a mărturisit Daniela Filiuță, elevă în clasa a VIII-a. De asemenea, Roxana Rusu, elevă în clasa a VII-a, ne-a spus că ‘pelerinajul acesta a fost un bun prilej de a ne apropia mai mult de viața monahală, de a fixa cunoștințele teoretice și de a pune în aplicare cele studiate la orele de religie. Sperăm ca acea pace și liniște sufletească cu care ne-am încărcat inimile să o păstrăm și să o aducem în inimile, casele și în școlile noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente