Ora de religie are un rol esential in sistemul de invatamant romanesc. In cadrul orei de religie se urmareste educarea comportamentului moral al elevilor prin cunoasterea invataturii de credinta crestina. Tocmai de aceea, ora de religie se impune a fi mentinuta atat in ciclul primar, cat si cel gimnazial si liceal, adica in clasele I – XII. Mai multe informatii despre importanta orei de religie si despre caracterul ei formativ ne-a oferit prof. Elena Mandru, inspector pe probleme de religie in cadrul Inspectoratului Judetean Harghita: ‘Nu sunt profesor de religie, insa sustin cererea colegilor de a se introduce religia ca disciplina in trunchiul comun la toate nivelurile, mentinand desigur libertatea de optiune si credinta pentru diferitele confesiuni pentru cei care se declara atei. Este inca o cale de a promova respectul reciproc, valorizarea semenilor, convietuirea in armonie, depasirea unor prejudecati si forme de discriminare. Este important de mentionat insa ca practica didactica, tematica, metodele de predare folosite de profesori pot influenta imaginea generala asupra disciplinei scolare si ii pot atrage sau indeparta pe elevi de la studierea ei. Liceenii agreaza abordarea interdiscipinara a unor teme de viata specifice adolescentei, incat personal cred ca religia trebuie mentinuta, cu anumite modificari, in programele scolare, iar cadrele didactice care o predau se vor implica mai mult in proiecte de interes pentru elevi’. Mentionam faptul ca noul Proiect al Legii Invatamantului din Romania, prin articolul 10 (aliniatul 1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal.
Episcopul Canadei: Biserica ne oferă cea mai cuprinzătoare și autentică viziune despre lume și despre oameni
Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oficiat duminică Sfânta Liturghie la parohia românească din Alberta. „Biserica ne amintește întotdeauna că ea oferă cea mai largă și autentică viziune despre lume și om, pentru că ea vorbește…
O parohie ieșeană împlinește un vis de copil: 27 de copii basarabeni vor trece prima dată Prutul și vor vizita Iașii
Parohia „Sf. Haralambie” din Iași le oferă un tur al Iașilor celor 27 de copii basarabeni pe care i-a ajutat să obțină pașapoarte după ce le-a făcut o donație de carte și a văzut câtă…
Părintele Sorin Șelaru de la FTOUB și-a susținut teza de abilitare pentru a deveni coordonator de doctorat
Părintele Sorin Șelaru a susținut marți, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, teza de abilitare, proces care îi va permite să conducă lucrări de doctorat după afilierea la o şcoală doctorală. Evenimentul a avut…
Festivaluri românești la bisericile din zona Atlantei. Româncele din SUA învață cusătura românească
Biserica Sf. Maria din Dacula, Georgia, în vecinătatea metropolei Atlanta, a organizat săptămâna trecută Festivalul Românesc de Primăvară, la care românii s-au adunat pentru a purta ia, a asculta muzică tradițională și a gusta mâncare…
Hesychia: Concert caritabil de muzică bizantină pentru renovarea Mănăstirii Godoncourt
Psalta Marilyn Leignel a susținut sâmbătă, la Mănăstirea Godoncourt, din Franța, un concert caritabil în beneficiul sfântului așezământ, care are nevoie de sprijin pentru renovare. La concert au asistat peste 100 de persoane, majoritatea francezi,…