Oră de Religie în biserică la o parohie din Protopopiatul Iași 2

Elevii clasei a XI-a de la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” din Iași au participat ieri, 24 februarie, la o lecție deschisă care s-a desfășurat la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” – Bucium, informează Ediția de Moldova a „Ziarului Lumina”. Ora de Religie, coordonată de prof. Mihaela Tatiana Amarandei și de părintele paroh Dumitru Carp, s-a bucurat de prezența mai multor profesori ai Grupului Școlar „Constantin Brâncuși”.

În Biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sf. Nicolae” – Bucium, din Protopopiatul Iași 2, s-a desfășurat ieri, 24 februarie, o lecție deschisă cu tema „Elementele de iconografie și prezentarea importanței icoanelor în biserică” cu elevii clasei a XI-a de la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” din Iași. Manifestarea a început cu rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi s-a făcut o scurtă prezentare a etapelor cuprinse în desfășurarea orei, cu o recapitulare succintă a noțiunilor legate de icoană. Apoi, elevii au ieșit afară, pentru a li se explica picturile din exteriorul lăcașului de cult, după care au reintrat în biserică, unde s-a vorbit despre tehnica pictării icoanelor, erminiile și semnificațiile picturilor. „Elevii au fost încântați de faptul că am desfășurat această oră în sfânta biserică. La finalul orei, liceenii au mărturisit că au simțit o liniște aparte cât timp s-au aflat în sfântul lăcaș. Dacă aveam o oră de Religie obișnuită despre icoane, în sala de clasă, nu ar fi fost atât de fascinați, așa cum s-a întâmplat astăzi”, a declarat prof. Mihaela Tatiana Amarandei, care și-a propus ca această oră să fie o lecție de cateheză nu doar pentru elevi, ci și pentru profesorii Catedrei de socio-umane a Grupului Școlar „Constantin Brâncuși” din Iași.

„Am vrut ca această oră să se desfășoare și pentru colegii profesori, care au mărturisit că a fost o lecție de suflet din care au învățat ceva. Încă din luna septembrie a anului trecut mi-am propus să fac o lecție de iconografie. De fiecare dată când mi-am propus acțiuni educative și demonstrative, am încercat să depășesc calitatea mea de simplu profesor. Sunt un profesor de Religie care a depus jurământ în fața lui Dumnezeu, de a duce mai departe dreapta credință. Am considerat că această credință trebuie transmisă nu numai elevilor, ci și altor persoane”, a mărturisit prof. Mihaela Tatiana Amarandei.

Între Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” există o strânsă legătură. Elevii de la această școală vin frecvent în acest sfânt lăcaș, iar preotul paroh, Dumitru Carp, este chemat deseori în ajutorul psihologului și al profesorilor de Religie. „Elevii au reușit să înțeleagă mai bine semnificația cinstirii icoanelor, rolul obiectelor liturgice din biserică, dar și faptul că într-un sfânt lăcaș stăm ca în cer. I-am văzut pe copii liniștiți și împăcați. M-a impresionat cât de multe cunoștințe au despre icoane”, a mai mărturisit părintele Dumitru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…