Ora de religie are un rol esential in sistemul de invatamant romanesc. In cadrul orei de religie se urmareste educarea comportamentului moral al elevilor prin cunoasterea invataturii de credinta crestina. Tocmai de aceea, ora de religie se impune a fi mentinuta atat in ciclul primar, cat si cel gimnazial si liceal, adica in clasele I – XII. Mai multe informatii despre importanta orei de religie si despre caracterul ei formativ ne-a oferit Sorin Joanta, inspector pe probleme de religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu: ‘Ora de religie la liceu este o continuare a calupului orei de religie care se desfasoara in invatamantul primar si apoi in invatamantul gimnazial. Pentru a avea o continuitate si a exista acest deplin caracter formativ, moral, pentru sufletul si pentru elev in parte e nevoie nu de a intrerupe, dupa 9 ani, efectiv primirea de informatii religios-morale din partea unor persoane abilitate, cum ar fi teologi scoliti in facultati de teologie sau preoti in mediul rural, unde numarul orelor este mult mai mic decat in mediul urban. Nu cred ca este normal ca ora de religie care formeaza, care creaza, care educa, care nu promoveaza instructia, ci educatia, frumosul, placutul, bucuria, sa iasa din orarul claselor de liceu doar pentru a face lumina in orarul foarte incarcat al elevilor. De ce sa nu ne gandim sa reducem de la alte discipline poate o ora, sau de ce sa nu ne gandim ca a educa sufletul este mult mai important decat a educa trupul. Ora de religie este o continuare a liturghiei pe care o face preotul in biserica, de data aceasta savarsitorul ei fiind profesorul de religie’. Mentionam faptul ca noul Proiect al Legii Invatamantului din Romania, prin articolul 10 (aliniatul 1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal.
„Haideți să revenim pe calea mântuirii”: PS Lucian la primul Marș pentru viață de la Caransebeș și al optulea din eparhie
Sâmbătă, la Caransebeș, a avut loc prima ediție a Marșului pentru viață din această localitate și a opta din eparhie. La programul artistic care a încheiat manifestările a participat și Episcopul Lucian. Ierarhul a vorbit despre…
Să nu trădăm vocația de apărători ai vieții umane: 1500 de tineri la Marșul pentru viață de la Târgoviște
Aproximativ 1500 de tineri au participat sâmbătă la Marșul pentru viață 2023 de la Târgoviște, organizat de ASCOR Târgoviște și voluntarii parohiilor din eparhie. Desfășurat anul acesta sub genericul „Viitorul este pro-viață”, evenimentul a fost…
Mărturia pro-viață a unui medic din Rădăuți | 5 marșuri pentru viață în eparhia Sucevei
Sâmbătă, la Marșul pentru viață de la Rădăuți, dr. Flaviu Sima, managerul Spitalului Municipal din localitate, a oferit o emoționantă mărturie despre credință și lucrarea minunată a lui Dumnezeu într-o criză de sarcină pe care…
13 Marșuri pentru viață în eparhia Alba Iuliei. Au participat reprezentanți ai tuturor cultelor
În Arhiepiscopia Alba Iuliei au fost organizate săptămâna aceasta 13 Marșuri pentru viață, la care au participat reprezentanți ai tuturor cultelor religioase din zonă. La Alba Iulia au fost aproximativ 1000 de participanți, iar la…
Arhiepiscopul Dunării de Jos a participat la Marșul pentru viață 2023 de la Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian s-a aflat sâmbătă în fruntea Marșului pentru viață 2023 de la Galați – una din cele trei localități ale eparhiei în care a fost organizată această manifestare. „Pe cea mai lungă faleză…