Opt biserici de lemn necesita interventia urgenta a restauratorilor si fonduri financiare serioase.

Opt biserici de lemn, vechi de cateva sute de ani, monumente istorice aflate in patrimoniul UNESCO, necesita interventia urgenta a restauratorilor si fonduri financiare serioase care sa permita o asemenea operatiune.

‘Din cele 585 de monumente istorice din Maramures, 8 se afla in patrimoniul UNESCO, pentru raritatea lor. Aceste monumente, in mare parte bisericute din lemn, vechi de cateva sute de ani, necesita interventia urgenta a restauratorilor pentru a fi salvate. Agentii biologicii au inceput sa distruga peretii din lemn si picturile interioare.’, a precizat inspectorul Florin Pop.

Pentru a reface si conserva cele 8 biserici este nevoie de cel putin 25 miliarde lei. Unele biserici din lemn au peste 500 de ani, iar factorii externi, clima si ciupercile, care distrug lemnul, au actionat eficient de-a lungul timpului asupra monumentelor.

In urmatoarele zile, o delegatie a Ministerului Culturii si Cultelor va vizita aceste monumente, impreuna cu un biolog, pentru a diagnostica cauza degradarii

monumentelor si a stabili masurile de salvare a monumentelor istorice. Atentia este indreptata in primul rand spre monumentele aflate in circuitul mondial, sub umbrela UNESCO.

Alte 40 de biserici din lemn din Maramures necesita inlocuirea acoperisului. Aceste biserici au picturi valoroase pe lemn si trebuie salvate de la distrugere. Pentru conservarea acestor biserici e nevoie de 30 miliarde lei.

Consiliul Judetean Maramures, consiliile parohiale si consiliile locale din localitatile Rona de Sus, Valea Chioarului, Miresul Mare si Baia Sprie au alocat fonduri de cateva miliarde de lei pentru reparatii la unele biserici si monumente istorice, altele decat cele cuprinse in patrimoniul mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente