Opt ani de la moartea arhiepiscopului Lucian Florea

La 30 august 2012 se împlinesc opt ani de la trecerea la Domnul a arhiepiscopului Lucian Florea al Tomisului. Evenimentul este marcat la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Constanța, unde Înalt Preasfințitul Teodosie oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a vrednicului ierarh, informează Biroul de comunicare citat de Ziarul Lumina.

Arhiereul Lucian Florea s-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremț, județul Alba. A studiat la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț, la Institutul Teologic din București, la Academia Teologică din Zagorsk – Moscova, iar studiile de doctorat le-a urmat la Institutul Teologic din București și la Ierusalim. A fost tuns în monahism la 19 martie 1950 la Mănăstirea Sihastru, județul Vrancea, iar la 5 martie 1963 a fost numit superior al Așezămintelor românești din Ierusalim și Iordan. În ziua de 13 decembrie 1974 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală, cu sediul la Paris, unde a funcționat până în anul 1980, când a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La 24 noiembrie 1985 a fost instalat în Catedrala ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Constanța ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, cu titlul de ‘Tomitanul’. În anul 1990, după ce străvechea eparhie a Tomisului a fost reactivată prin înființarea Arhiepiscopiei Tomisului, vrednicul de pomenire arhiereu Lucian Florea a fost instalat în fruntea acestei eparhii, pe care a slujit-o până în anul 2001. În timpul păstoririi arhiepiscopului Lucian s-au reînființat, în județul Constanța, Mănăstirile ‘Dervent’, ‘Peșterea Sfântului Apostol Andrei’ și ‘Sfânta Elena de la Mare’; au fost înființate Facultatea de Teologie din Constanța, în cadrul Universității ‘Ovidius’, revista eparhială ‘Tomisul Ortodox’, dar și numeroase parohii și un număr de protoierii noi.

Arhiereul Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, a trecut la Domnul în ziua de 30 august 2004 și a fost înmormântat în Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Comentarii Facebook


Știri recente