Opera teologică a părintelui Stăniloae, promovată la Paris

Sâmbătă, 5 noiembrie, la Catedrala Ortodoxă Română ‘Sfinții Arhangheli’ din Paris vor avea loc deschiderea Centrului Ortodox de Studii și Cercetări ‘Dumitru Stăniloae’ și prezentarea primei traduceri în franceză a unui volum scris de marele teolog român Dumitru Stăniloae, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Evenimentul va începe cu slujba Sfintei Liturghii, urmată de o conferință susținută de pr. Marc Antoine, fost ucenic al părintelui Stăniloae, și pr. Gérard Reynaud, o retrospectivă a vieții și operei părintelui Dumitru Stăniloae de către pr. Jean Boboc, după care Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, va vorbi despre Centrul ‘Dumitru Stăniloae’, iar directorii responsabili vor prezenta secțiunilor și departamentelor acestuia. Odată cu deschiderea instituției de studii, va avea loc lansarea primului volum al operei părintelui Stăniloae tradus în limba franceză, ‘Théologie ascétique et mystique de lâÉglise orthodoxe’, tradus de părintele Jean Boboc și Romain Otal.

‘Toate prelegerile urmăresc evocarea personalității părintelui Dumitru Stăniloae și a aportului său teologic, fiind o cale de deschidere a gustului Occidentului față de teologia părintelui Stăniloae’, a declarat părintele Răzvan Ionescu, unul dintre organizatori.

Cursuri inedite în spațiul parizian

Centrul de Studii și Cercetări ‘Dumitru Stăniloae’ este o instituție de cultură și spiritualitate, fondată în 2008 printr-o decizie a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Inaugurat în iulie 2009 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul ‘Dumitru Stăniloae’, având sediul la Catedrala mitropolitană ortodoxă română din Paris, este o instituție de cercetare, formare și de gândire, destinată instruirii permanente a clericilor din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, dar și pentru formarea cateheților și a laicilor doritori de a ajuta Biserica. De asemenea, vor fi derulate mai multe proiecte editoriale cu traduceri ale autorilor români și va fi promovată opera teologică a părintelui Dumitru Stăniloae, ca și experiența spirituală proprie Ortodoxiei românești. Pentru realizarea acestora, Universitatea de Vară a mitropoliei, ajunsă anul acesta la a treia ediție, va fi de acum organizată de Centrul Ortodox de Studii și Cercetări ‘Dumitru Stăniloae’, iar în timpul anului vor avea loc cursuri regulate de inițiere și perfecționare, seminarii, conferințe, colocvii și pelerinaje.

Centrul cuprinde trei secțiuni, fiecare cu mai multe ramuri: teologie, spiritualitate și cultură. ‘Odată cu deschiderea centrului, aici se vor organiza cursuri și conferințe cu un specific unic în spațiul parizian, care vor putea fi vizionate, printr-un serviciu de teleconferință, de orice doritor din întreaga Europă’, a mai adăugat părintele Răzvan Ionescu.

Comentarii Facebook


Știri recente