Opera părintelui Stăniloae va fi tradusă în limba rusă

La invitația Preasfințitului Ambrozie de Gatchina, rectorul Academiei Teologice din Sankt Petersburg, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s-a deplasat în orașul de pe Neva pentru a încheia un parteneriat cu Academia Teologică din acest oraș.

Premisele încheierii acestui parteneriat au fost create prin participarea prorectorului instituției rusești la Simpozionul internațional dedicat Tainei Sfântului Maslu (mai 2012), precum și prin participarea prodecanului Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pr. conf. Constantin Preda, la o conferință a Academiei din Sankt Petersburg.

Delegația din România este condusă de pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, însoțit de pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, lect. dr. Marin Cotețiu din cadrul Departamentului de Teologie sistematică, practică și Artă sacră și de diac. Eugeniu Rogoti de la Sectorul Relații bisericești, interreligioase și comunități externe al Patriarhiei Române.

Acordul a fost semnat în dimineața zilei de 20 noiembrie 2012 de către Preasfințitul Ambrozie de Gatchina, din partea rusă, și părintele Ștefan Buchiu, din partea română, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Preasfințitul Ambrozie s-a adresat masteranzilor și doctoranzilor prezenți la ceremonie cu un cuvânt, în care a subliniat importanța parteneriatelor cu instituții teologice de învățământ din alte țări, pentru faptul că diplomele de master sau doctorat primite în academiile teologice din Rusia nu sunt recunoscute de stat, iar cu instituțiile teologice din România pentru nivelul academic înalt al acestora.

Părintele decan Ștefan Buchiu a amintit de parteneriatele încheiate și cu alte instituții similare din Ucraina și Rusia, subliniind dorința instituțiilor de învățământ teologic din România de a coopera mai ales cu instituțiile similare din Bisericile Ortodoxe Surori.

După semnarea oficială a acordului, cei prezenți au asistat la o conferință despre personalitatea și importanța părintelui Dumitru Stăniloae pentru teologia ortodoxă contemporană, susținută de părintele Gheorghe Holbea, primită cu mare interes din partea studenților ruși, care au adresat mai multe întrebări legate de opera și activitatea marelui teolog român. Preasfințitul Ambrozie a remarcat, după această conferință, necesitatea stringentă a traducerii lucrărilor părintelui Stăniloae în limba rusă, pentru importanța lor covârșitoare în studiul teologiei dogmatice ortodoxe.

Academia Teologică din Sankt Petersburg a fost înființată în 1808 și și-a continuat activitatea de instruire a viitorilor preoți și misionari ruși, cu excepția unei perioade a începutului regimului bolșevic (1918-1946). Astăzi, la academie studiază 800 de tineri, dintre care 350 la forma cu frecvență. Corpul profesoral este format din 100 de persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…