„Omilii la statui” este una din lecturile potrivite în perioada Postului Mare

Părinții Bisericii au știut întotdeauna, fiind inspirați de Duhul Sfânt, să acorde faptul istoric cu sensul spiritual, suferința cu nevoia de pocăință și încercările vieții cu rugăciunea adusă lui Dumnezeu, singurul și adevăratul sprijinitor al oamenilor. Deși rostite într-un moment istoric concret și cu un scop imediat ușor de identificat, cunoscutele „Omilii la statui” ale Sfântului Ioan Gură de Aur sunt o lectură cum nu se poate mai potrivită pentru perioada Postului Mare, informează TRINITAS TV.

Povestea este cunoscută: în anul 387, unii din locuitorii Antiohiei, nemulțumiți de noul sistem de taxe impus de Teodosie cel Mare, dărâmă statuile împăratului și ale membrilor familiei acestuia. Împăratul ordonă represalii. Bătrânul și blândul episcop al cetății, Meletie, ignorând lungimea și greutățile drumului, pleacă la Constantinopol pentru a cere iertarea păstoriților săi. În tot acest timp, cetatea aștepta cu teamă pedeapsa imperială. Sfântul Ioan, pe atunci preot, rostește, în Postul Mare, 21 de predici, prin care îi îndeamnă pe antiohieni la pocăință și credință în puterea iertătoare a lui Dumnezeu. Le amintește și faptul că orice situație ce devine chinuitoare este pentru cel credincios o ocazie pentru a-și reaminti de propriile păcate și a intensifica rugăciunea.

Volumul poate fi achiziționat, la prețul de 22 lei și 80 de bani, de la magazinele de carte bisericească și de la pangarele Bisericilor și Mănăstirilor din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente