Omagiu pentru eroii de la Fântâna Albă, Ucraina

La începutul acestei luni (1 aprilie) s-au împlinit 70 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (Ucraina), când 3.000 de români au fost împușcați de trupele sovietice pentru că voiau să vină în Patria-Mamă.

Cu acest prilej, Protopopiatul Moinești a organizat în mai multe parohii slujbe de pomenire și comemorare a victimelor. Totodată, a fost lansat parteneriatul educațional ‘Fântâna Albă – eroi martiri ai neamului românesc’, desfășurat de Protoieria Moinești și un grup de câteva parohii, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Colegiul Național ‘Vasile Alecsandri’ din Bacău, Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’ din Moinești, Școala cu clasele I-VIII – Enăchești (Berești-Tazlău) și Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’.

‘Este important să nu tratăm cu indiferență aceste evenimente tragice și să cinstim memoria românilor care au căzut victime ale masacrelor, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune. Să nu ne uităm istoria și neamul!’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele protopop Costel Mareș.

Pe 1 aprilie, după Sfânta Liturghie, în parohiile implicate în proiect au fost oficiate slujbe de pomenire a victimelor masacrelor. Elevii au participat prin susținerea unui program de cântece și poezii, au fost depuse coroane și flori la monumentul eroilor. La Fântâna Albă, în Duminica Paștilor (1 aprilie 1941), trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3.000 de civili români, locuitori din satele de pe Valea Siretului care încercau să se retragă din Bucovina de nord, anexată de ruși, în teritoriile noastre. La 71 de ani de la această pagină însângerată a istoriei noastre, 1 aprilie 2012 devine prima comemorare oficială a acestei jertfe pornite din dorul de libertate, de credință și de a fi la un loc cu frații. Legea 68 din 10 mai 2011 instituie ziua de 1 aprilie ca ‘Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie’.

Comentarii Facebook


Știri recente