Omagiu părintelui Dumitru Popescu

La doi ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui profesor academician Dumitru Popescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București îl comemorează prin organizarea unui concurs și a unui parastas.

Concursul care are ca premiu Bursa ‘Preot Profesor Doctor Dumitru Popescu’ s-a desfășurat la 5 martie 2012, fiind adresat tuturor studenților Facultății de Teologie din București înscriși la studiile universitare de licență. Organizat de Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, concursul are rolul ‘de a sensibiliza și trezi interesul studenților noștri în direcția cercetării operei și de a cunoaște contribuția în teologia românească a părintelui academician Dumitru Popescu, cel care a fost mulți ani profesorul și decanul facultății noastre’, spune pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie. Studenții înscriși la concurs au avut de studiat mai multe teme din lucrările părintelui academician: ‘Teologie culturală’, ‘Ortodoxie și contemporaneitate’, ‘Hristos, Biserică, Societate’, ‘Ortodoxie și catolicism’, ‘Omul fără rădăcini’, ‘Misiunea Bisericii într-o lume secularizată’ și ‘Apologetica rațional-duhovnicească a Ortodoxiei’. Câștigătorul va primi o bursă de 2.000 de lei, locurile doi și trei, 600, respectiv 400 lei, iar ceilalți o diplomă de participare. ‘Diploma de câștigător reprezintă un fel de certificat al cunoașterii operei pr. acad. Dumitru Popescu’, mai spune pr. prof. Ștefan Buchiu. Concursul, care este la a doua ediție, se înscrie în tradiția mai veche a facultății din București de a-și comemora foștii profesori. Astfel, studenții pot participa la alte patru burse dedicate prof. dr. Ioan G. Coman, prof. dr. Teodor M. Popescu, pr. prof. acad. dr. Dumitru Stăniloae și pr. prof. dr. Constantin Galeriu.

Cel de-al doilea moment comemorativ, slujba Parastasului, se va oficia joi, 8 martie, cu două zile mai devreme de împlinirea a doi ani de la plecarea dintre noi a părintelui Dumitru Popescu (10 martie 2010), la Parohia ‘Manu-Cavafu’ din Capitală, unde părintele profesor a slujit în ultimii ani din viață. După slujba Parastasului, stabilită pentru ora 10:00, se va oficia și o slujbă de pomenire la mormântul părintelui din Cimitirul Belu, informează Ziarul Lumina. Comemorarea părintelui academician se va încheia cu desfășurarea festivității de premiere a câștigătorilor Bursei ‘Preot Profesor Doctor Dumitru Popescu’, începând cu ora 12:00, în Amfiteatrul ‘Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae’ al Facultății de Teologie din București.

Comentarii Facebook


Știri recente