Omagiu adus unui aristocrat al teologiei la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București a organizat ieri, 28 noiembrie 2012, o festivitate de omagiere a domnului prof. dr. Remus Rus, specialist în istoria și filosofia religiilor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață, informează Ziarul Lumina.

Zeci de profesori și oameni de cultură din întreaga țară, prieteni sau discipoli ai distinsului profesor au fost prezenți la eveniment, rememorând momente sau experiențe trăite împreună. „Domnul profesor Remus Rus a fost perceput de studenți și de mine ca un om-dicționar, un profesor-enciclopedie, pentru că are, a avut mereu și va avea atâtea răspunsuri pentru întrebările studenților câte încap într-o enciclopedie. Cu asta spunem foarte mult din activitatea foarte strălucită a domnului profesor, de când a venit la această facultate și până astăzi, iar dacă vor tăcea gurile, vor vorbi cărțile, dar vor vorbi mai ales studenții”, a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Apreciat deopotrivă de studenți și de toți cei care îl cunosc, profesorul Remus Rus a primit numeroase cuvinte de laudă, referitoare nu doar la cariera sa academică strălucitoare, ci și la firea sensibilă, deschisă și sinceră. „Profesorul universitar dr. Remus Rus face parte în mod incontestabil din categoria marilor dascăli ai învățământului teologic din România. Pentru noi, magistrul aflat acum la vârsta senectuții rămâne mereu tânăr, cu zâmbetul pe buze și deschis spre dialog și permanentă comunicare”, a spus părintele profesor Nicolae Achimescu. „Este un preot fără reverendă”; „îl definesc în două cuvinte: armonie și mesaj”; „este un aristocrat al teologiei”; „m-au impresionat profunzimea cunoștințelor și răbdarea cu care ne asculta, sensibilitatea credinței și atașamentul pe care îl are față de soția sa” sunt doar frânturi din cadrul cuvintelor celor prezenți, care s-au întrecut în a-și exprima admirația față de profesorul Remus Rus.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansat volumul „Omagiu domnului Profesor Universitar Dr. Remus Rus”, o antologie de studii de istoria religiilor dedicată profesorului Remus Rus. „Mă simt covârșit pentru atenția cu care am fost onorat. Făgăduințe nu pot să fac la vârsta mea, fiindcă totul este în mâna lui Dumnezeu. Totul ține de bunătatea și bunăvoința Lui, de care, vă spun din proprie experiență, m-am bucurat. Sper să mă mai bucur!”, a mărturisit profesorul Remus Rus.

Comentarii Facebook


Știri recente