Olimpicii naționali la istorie, la Catedrala Mitropolitană din Iași

‘Dincolo de rezultatele pe care fiecare dintre dumneavoastră le va avea, vrem să vă felicităm pentru munca și pentru dăruirea de care ați dat dovadă pentru a ajunge aici și să vă rugăm, totodată, ca o părticică din acest har de binecuvântare și de liniște pe care l-ați regăsit în acest loc binecuvântat să o transmiteți mai departe’, le-a spus elevilor participanți la olimpiadă protos. Hrisostom Rădășanu.

Iașul este, în aceste zile, orașul gazdă al celei de-a 36-a ediții a Olimpiadei Naționale de Istorie, eveniment la care participă 292 de elevi și profesori din toată țara. Ieri, în prima zi pe care au petrecut-o în capitala religioasă și culturală a Moldovei, elevii participanți la Olimpiada Națională de Istorie au vizitat Catedrala mitropolitană din Iași, unde au fost întâmpinați de protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, și de pr. Cristian Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, care le-a transmis elevilor binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ‘În numele Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și al întregii Biserici din Moldova, vă mulțumesc foarte mult pentru că, elevi și profesori, în drumul dumneavoastră aici, la Iași, ați dorit să poposiți pentru câteva clipe și la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a vă ruga și a vă găsi liniștea necesare în fața unui examen atât de dificil, dar frumos și plin de învățăminte pentru viitor. Dincolo de rezultatele pe care fiecare dintre dumneavoastră le veți avea, vrem să vă felicităm pentru munca și pentru dăruirea de care ați dat dovadă pentru a ajunge aici și să vă rugăm, totodată, ca o părticică din acest har de binecuvântare și de liniște pe care l-ați regăsit în acest loc binecuvântat să o transmiteți mai departe, fie că veți ajunge să predați viitorilor elevi și studenți, fie că veți alege o altă cale în viața dumneavoastră’, le-a transmis elevilor participanți la olimpiadă protos. Hrisostom Rădășanu, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La festivitatea de premiere va participa și premierul

Deschiderea festivă a celei de-a 36-a ediții a Olimpiadei Naționale de Istorie a avut loc ieri, în Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universității ‘Al. I. Cuza’, în prezența conducerii universității și reprezentanților Catedrei de istorie, a academicianului Alexandru Zub, invitat de onoare al evenimentului, a șefei Inspectoratului Școlar Județean, Liliana Romaniuc, și a reprezentanților autorităților locale și județene. Proba scrisă a Olimpiadei Naționale de Istorie se va desfășura astăzi, la Colegiul Național, începând cu ora 10:00. În zilele următoare, elevii participanți vor lua parte la un itinerariu turistic și cultural, prilej cu care vor fi invitați la prezentarea unui film despre Iași și la expoziția de fotografie din sala Pod-Pogor, cu tema ‘Iașii în imagini’, realizată de elevii de la Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’.

Vineri, 6 aprilie, la ora 10:00, la Colegiul Național, elevii au posibilitatea să se întâlnească cu o serie de istorici ieșeni și de peste Prut, împreună cu care vor dezbate pe tema ‘Basarabia 1812. Două secole de dramă românească’ – organizator și moderator fiind prof. Adriana Radu. Din programul olimpicilor nu lipsesc vizitele la Grădina Botanică, Muzeul Unirii și la Muzeul ‘Mihail Kogălniceanu’. La festivitatea de premiere, ce va avea loc sâmbătă, 7 aprilie, la ora 10:30, în Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universității ‘Al. I. Cuza’, va fi prezent și premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost, la rândul său, olimpic al acestei discipline.

Comentarii Facebook


Știri recente