Olimpiada de meșteșuguri la Sibiu

La Sibiu are loc Faza națională a Olimpiadei ‘Meșteșuguri Artistice Tradiționale’, ediția a XVII-a, care reunește în Muzeul în aer liber și la Casa Artelor aproximativ 200 de participanți din toate județele țării. De asemenea, concomitent, se desfășoară și a IV-a ediție a Taberei de meșteșuguri ‘Fără limite – împreună întru tradiție’, pentru copiii și tinerii cu dizabilități din țară, informează „Ziarul Lumina”.

Faza națională a Olimpiadei ‘Meșteșuguri Artistice Tradiționale’ este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este organizat de Consiliul Județean Sibiu prin Complexul Național Muzeal ASTRA, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, conform celor precizate de Eliza Penciu, muzeograf în cadrul ASTRA.

Olimpiada reunește în Muzeul în aer liber și la Casa Artelor aproximativ 200 de participanți din toate județele țării. Ediția din acest an se bucură și de participare internațională, prin prezența unui grup de elevi din Bulgaria, care participă la ateliere, alături de colegii lor din România.

‘De joi, 23 august, până duminică, 26 august 2012, micii meșteșugari, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, animă gospodăriile Muzeului în aer liber și plăsmuiesc, cu dăruire, obiecte tradiționale, prin tehnici dobândite de la maeștrii lor, fie în familie, fie în școală. Vineri, 24 august, și sâmbătă, 25 august, micii meșteșugari, îmbrăcați în portul popular specific zonei de proveniență, pot fi admirați și în Piața Mică, la Casa Artelor’, a spus Elena Găvan, muzeograf-responsabil de eveniment. Publicul poate participa la demonstrațiile copiilor participanți care se bucură să împărtășească vizitatorilor din tainele meșteșugului practicat. Atelierele cuprind activități precum cele la războiul de țesut, sculptură în lemn, metaloplastie, încondeiere ouă, confecționarea podoabelor din mărgele, confecționarea păpușilor în port popular, pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn, brodarea sau olăritul, după cum a mai menționat Elena Găvan.

Tabără pentru copiii și tinerii cu dizabilități

De asemenea, concomitent cu faza națională a olimpiadei se desfășoară a IV-a ediție a Taberei de meșteșuguri ‘Fără limite – împreună întru tradiție’, dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități din întreaga țară. ‘În acest an vor fi alături de noi elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Turnu Roșu și elevi ai Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități din Mediaș. Participanții vor avea ocazia să învețe de la cei mai iscusiți meșteri populari câteva dintre meșteșugurile tradiționale românești, vor realiza obiecte de inspirație tradițională și vor cunoaște patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumați de ghizi. Totodată, ei vor interacționa și cu micii meșteri, participanți la Olimpiada națională de meșteșuguri artistice tradiționale. Atelierele se desfășoară în Muzeul în aer liber la gospodăria-atelier de fluierar, de la Hodac, județul Mureș’, după cum a spus Raluca Andrei, pedagog muzeal, responsabil de tabără.

Baroc țărănesc în Transilvania

Săptămâna aceasta, la Muzeul ASTRA s-a deschis și expoziția inclusă în programul ‘Sibiu Baroc Update 2012’, intitulată ‘Pe urmele barocului țărănesc din Transilvania’, deschisă la Casa Artelor în Piața Mică.

‘În cadrul expoziției, publicul are prilejul să pășească pe urmele barocului transilvănean admirând piese de valoare excepțională, precum obiecte din cositor și ceramică, piese de port și podoabe, piese de mobilier, dar și imagini fotografice surprinse în teren care redau fațetele variate ale barocului țărănesc’, după cum a menționat curatoarea expoziției Camelia Ștefan.

Complexul Național Muzeal ASTRA a oferit vizitatorilor, în această vară, un amplu program de manifestări, grupate sub genericul ‘Animă ASTRA’. Vizitatorii au participat la atelierele meșteșugărești (pictură pe sticlă, confecționare de măști tradiționale, țesut, cusut și împletit) și la itinerare cu ghidaje cu teme precum ‘Civilizația lemnului’ și ‘Monumente religioase’. De asemenea, muzeul a organizat târguri de produse tradiționale și ecologice, concerte și alte manifestări, după cum a menționat muzeograf Eliza Penciu.

Comentarii Facebook


Știri recente