Odovania Sărbătorii ‘Adormirea Maicii Domnului’

În Biserica Ortodoxă, mâine, 23 august, se face odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului. Potrivit rânduielilor ortodoxe, praznicele împărătești au o perioadă de înainte-prăznuire și după-prăznuire, când Biserica marchează sfârșitul sărbătorii respective prin „odovanie”.

Părintele Marian Vâlciu, preot slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște a oferit mai multe detalii despre semnificația Odovaniei: „Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, toate sărbătorile împărătești, inclusiv cele ale Maicii Domnului sunt precedate de un timp de pregătire care se numește pre-serbare înainte serbare sau înainte prăznuire. Liturgiștii folosesc o imagine destul de plastică spunând că sărbătorile mari sunt precum soarele care înainte de a răsări el însuși își trimite razele, iar după ce apune lumina lui stărui încă pe culmile cele înalte. Ziua cea dintâi a înainte serbării se numește începutul sărbătorii, iar ziua cea ultimă a după serbării este denumită cu un termen slavon „odovanie” adică sfârșitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii”.

„În funcție de aceste indicații din calendar se alcătuiește slujba din aceste zile de preserbare sau de odovanie. Așa se face ca în toată perioada pre-serbării sau după-serbării slujba sfinților pomeniți în zilele respective se adaugă și cântări, rugăciuni și lecturi din cele ce sunt în strânsă legătură cu Praznicul respectiv”, a mai spus părintele Marian Vâlciu pentru Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente