Ocrotitorul viilor, prăznuit în Gorj și Dolj

De Sfântul Trifon, sărbătorit de creștini miercuri, 1 februarie, sătenilor din comuna gorjeană Bălănești le-au fost sfințite viile pentru a fi ferite de dăunători și pentru a avea o recoltă bogată anul acesta. Slujba de binecuvântare a fost săvârșită de părintele Constantin Bălăieț, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Din moși-strămoși, în comuna gorjeană Bălănești, de lângă Târgu Jiu, există obiceiul sfințitului viilor de Sfântul Trifon, prăznuit la 1 februarie. Pentru apărarea de grindină a culturilor și pentru a aduce ploaia roditoare, credincioșii gorjeni participă la slujba de binecuvântare, săvârșită de preotul satului. Și în acest an, în ciuda gerului usturător, sătenii din Bălănești s-au strâns pe unul dintre dealurile comunei, acolo unde sunt unele dintre cele mai productive soiuri de viță-de-vie.

Datorită inginerului horticultor Vasile Cochină, această frumoasă tradiție a împlinit anul acesta doi ani. Viticultorii merg cu bucate alese în deal, la vie, acolo unde, după ce preotul slujește și stropește cu agheasmă via, începe agapa. Preotul paroh Constantin Bălăieț a fost invitat să oficieze slujba de sfințire a viilor.

‘Ne rugăm ca Dumnezeu să ocrotească viile de dăunători, să le dea rod mulțumitor și să ne dea tuturor sănătate. Am sfințit și o troiță ce va rămâne aici, la vie. Am citit rugăciunea Sfântului Trifon contra dăunătorilor recoltelor: insecte, lăcuste, omizi, furnici’, a arătat preotul Constantin Bălăieț.

Sărbătoarea Sfântului Trifon la gorjeni

Comuna Bălănești nu este singura localitate unde Sfântul Trifon este celebrat de către credinioși în acest fel. Podgorenii din comune precum Ciuperceni, Runcu, Godinești, Borăscu, Padeș și Crasna merg în fiecare an, în ziua de 1 februarie, la vii, alături de preoți care citesc rugăciuni de binecuvântare și ajutor de roadă bogată. Așa se face că binecuvântarea viei și a pomilor fructiferi a intrat în tradiția județului Gorj. La Godinești, preotul citește rugăciunea Sfântului Trifon pe deal, apoi dă dezlegare pentru agapa frățească. La Dobrița, comuna Runcu, în trecut, participanții la praznicul viei purtau pe cap o cunună din mlădițe, pe care o așezau mai apoi la icoană.

Comentarii Facebook


Știri recente