Ocrotitorul României, cinstit la Patriarhie

Ocrotitorul României, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, a fost prăznuit într-un mod deosebit la Catedrala patriarhală vineri, 30 noiembrie, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După slujbă, în Palatul Patriarhiei a fost marcată printr-un moment festiv sărbătorirea a cinci ani de la sfințirea locului pentru Catedrala Mântuirii Neamului, informează „Ziarul Lumina”.

De dimineață, Catedrala patriarhală a fost pregătită cu grijă pentru marele eveniment al prăznuirii Ocrotitorului României. Slujirea liturgică a fost încununată prin liturghisirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul slujitor din care au făcut parte Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroși reprezentanți ai autorităților centrale și locale, care au contribuit până acum la construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Ca și în ceilalți ani, pentru a marca în mod deosebit această zi de sărbătoare, în Catedrala patriarhală a fost scoasă spre închinare și o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei, aflate în mod obișnuit în Reședința patriarhală.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre chemarea la apostolat a Sfântului Apostol Andrei și misiunea sa de propovăduire a Evangheliei mântuirii pe pământurile românești. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat că sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, plasată cu o zi înainte de Sărbătoarea Națională de 1 Decembrie, arată că unitatea națională s-a statornicit la români pe unitatea de credință, de cuget și simțire. Creștinarea poporului român s-a produs în același timp cu etnogeneza, iar așezarea acestor sărbători în zile consecutive evidențiază tocmai acest fapt deosebit. „Această sărbătoare are o deosebită importanță pentru noi și pentru faptul că unul din cele două hramuri ale viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului sau ale noii Catedrale patriarhale este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Înălțarea Domnului este prima sărbătoare ca hram, fiindcă este și ziua eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, și a doua este sărbătoarea de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Astăzi am dorit să subliniem în mod deosebit faptul că această catedrală, în timp de un an și mai bine, a ajuns aproape de cota zero. O construcție mare, anevoioasă, dar la care s-a lucrat cu multă jertfelnicie și cu dărnicie, astfel încât viitoarea catedrală să fie un simbol al demnității noastre și credinței noastre apostolice, dar și un simbol de unitate națională”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor

După Sfânta Liturghie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei a avut loc un moment festiv, moderat de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”, dedicat împlinirii a cinci ani de la sfințirea locului Catedralei Mântuirii Neamului. La eveniment au participat numeroși susținători ai proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și alți invitați. Momentul festiv a început cu vernisajul expoziției de fotografie „Catedrala Mântuirii Neamului”, ce cuprinde imagini din diferite etape ale construcției noii catedrale, de la punerea pietrei de temelie până acum. A urmat prezentarea filmului „Catedrala Mântuirii Neamului – Basilica Sfântului Apostol Andrei”, realizat de Televiziunea Patriarhiei Române TRINITAS TV. Filmul surprinde istoria idealului de construire a catedralei, toate etapele construirii, de la sfințirea locului și până în prezent, și o parte a procesului tehnologic din spatele construcției.

De asemenea, a avut loc lansarea volumului „Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor”, prezentată de Nicolae Șt. Noica, autorul volumului. „Am ținut în mod special, având în vedere că este o lucrare publică aparte, să o prezentăm într-o carte pentru ca să rămână în amintirea celor care ne vor urma și în primul rând să fie învățătură că se poate lucra bine și serios atunci când vrem. Este un exemplu ca la o astfel de lucrare publică să se respecte acele elemente ale triunghiului calității: respectarea exigențelor tehnice, încadrarea în timp și în costurile prevăzute. Aș mai vrea să adaug că o astfel de lucrare este unicat în țara noastră și este motivul principal pentru care am prezentat-o în această carte”, a spus ing. Nicolae Noica.

Comentarii Facebook


Știri recente